Paprika


Paprika

A paprika az indiánok ősi termesztett növénye. Származási területéről Dél- és Közép-Amerika fölfedezése után rendkívül gyorsan elterjedt és ma már a legkülönbözőbb éghajlatú országokban termesztik.

Érdekesség

Angol neve a pepper (bors) valószínűleg a korai felfedezők tévedéséből született, akik a bokros növényt hasonlónak találták az olyannyira keresett fűszerrel.

Jellemzés

A paprika színe, ízéről is sokat elárul. A zöld kaliforniai paprika a leginkább "nyers", "zöld" ízű, a píros ezzel szemben jellegzetesen édes.

Fajtái

A legismertebbek a kaliforniai paprika, fehér paprika, lila paprika, pritamin paprika.

Energitartalom

20 kcal, 84 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

A paprika héja legyen fényes, színe élénk. Fontos, hogy kemény és ropogós legyen. Semmiképp ne vásároljunk ráncos, puha, vagy foltos példányt.

A film az üvegházi paprika hajtatás technológiáját mutatja be:

Eltarthatóság, tárolás

A paprika sem tartozik a hosszan eltartható zöldségek közé, azonban a hűtő alsó rekeszeiben ez a rövid idő egy pár nappal meghosszabbítható.

Előkészítés

Amennyiben a felhasználáshoz el kell távolítanunk a csumát, annak a legjobb módja, ha levágjuk a paprika "kalapját", majd a késsel kivágjuk a csumát és kiszórjuk belőle a magokat. Ha pucolnunk kell a paprikát, akkor állítsuk 1 percre forró vízbe és így le tudjuk húzni a héját.

Elkészítés, felhasználás

A paprika is azon zöldségek közé tartozik, melynek elkészítési módjainak száma végtelen. Főzhetjük, süthetjük, tölthetjük, de fogyaszthatjuk nyersen is salátákban vagy csak úgy önmagában. A paprika mindemellett kitűnő díszítője is lehet tálaknak.

Vitaminok, ásványok

Mint köztudott a paprika rendkívül sok C vitamint tartalmaz, de ezen kívül az A vitamin tartalma is kimagaslóan nagy, és van benne némi E vitamin is.

Élettani hatások

A paprika sok jó tulajdonságai közül az egyik, hogy hasonlóan a paradicsomhoz tartalmaz többféle bioflavont is, amelyek a rákos megbetegedések megelőzését szolgálják.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,854 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: