Paradicsom


Paradicsom

A paradicsom őshazája a trópusi Dél-Amerika. Peruban, Bolíviában és Közép-Amerikában, Mexikóban már régi idők óta termesztik. Az első szöveges ismertetés Matthioli (1554) művében található. Európába Amerika felfedezése után kerül, először Spanyolországban, majd Portugáliában, ezt követően pedig Olaszországban jelenik meg. A spanyoloktól került el a Fülöp-szigetekre, majd innen Kelet-Indiába. Elterjedését akadályozta, hogy mérgezőnek tartották és ez az előítélet egészen a XIX. századig tartott.

Érdekesség

Több országban nevezik pomi d'orónak, mala cureának, azaz aranyalmának is. A beefsteakparadicsom átmérője gyakran eléri a 10 cm-t is.

Jellemzés

Minden egyes fajta sajátságos tulajdonságokkal bír. Színük az egészen világos zöldtől a bordóig minden színárnyalatot lefed. Alakjukra is jellemző a sokfajtaság. Vannak kerek, tojásdad, de hosszúkás példányaik is.

Fajtái

Koktél paradicsom, Húsparadicsom, Konzervparadicsom, Tojásparadicsom, Salátaparadicsom, Sárga paradicsom

A film az üvegházi paradicsom hajtatás technológiáját mutatja be:

Energitartalom

16 kcal, 67 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

Fontos a paradicsom vásárlásánál, hogy az ne legyen se túl kemény, de túl puha se. Héja érett, élénk píros színű legyen és ne hordozzon felszínén repedést, hibákat.

Eltarthatóság, tárolás

A paradicsom hosszabban eláll ha a hűtő alsó rekeszében tároljuk. A még éretlen paradicsomok, ha sötét papírzacskóba, vagy szellőző dobozba tesszük őket, és így helyezzük a hűtőbe, akkor bepirosodnak.

Előkészítés

Egyaránt vághatjuk szeletekre, ilyen kor jobb ha keresztirányba, "vízszintesen" szeleteljük, vagy vághatjuk cikkekre is, ilyenkor viszont a függőleges irány a szerencsésebb. A paradicsom héjának eltávolítása: vágjunk be a paradicsom alját "X"-alakban, majd állítsuk a paradicsomot egy percre forró vízbe, és utána késsel húzzuk le a héját!

Elkészítés, felhasználás

A paradicsomot sokféleképpen fogyaszthatjuk. Történhet ez nyers formában, főzve, párolva vagy akár sütve is. A konzervipar is jelentős mennyiséget feldolgoz a paradicsomból.

Vitaminok, ásványok

Vitaminokat, ásványi anyagokat egyaránt tartalmaz (B1, B2, C, magnézium, kalcium, vas, foszfor, karotin). C-vitaminból az apróbb paradicsomban több van, mint a nagyobb bogyókban.

Élettani hatások

Az évek óta tartó vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy a rendszeres paradicsomfogyasztás csökkenti különböző rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Jelentős felismerés, hogy a paradicsom kedvező hatását a főzés és egyéb feldolgozás nem befolyásolja. (Ismert még bőr-gyógyító hatása is, így hatásosan alkalmazható különböző csípések, gyulladások kezelésére is.)


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,188 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik 1 Neller Jozsi kedveli
Neller Jozsi




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: