Patiszon


Patiszon

Származási helyéről eltérőek a vélemények. Egyesek szerint Chiléből, Bolíviából, Peruból vagyis Közép- és Dél-Amerikából származik. Van aki szerint Észak-Amerikából és az indiánok már az európai telepesek előtt fogyasztották. Az Egyesült Államokban ma is széles körben elterjedt, így New York, New Jersey Államokban, ahol kedvezőek számára a termesztési feltételek. Európában is közismert növény. A volt Szovjetunió európai és ázsiai területén ma egyaránt termesztik. Savanyúságként fogyasztják. Európa többi országai közül Franciaországban, Olaszországban és Csehországban terjedt el a termesztése.

Jellemzés

Jellegzetes csillag alakú kabakos termését fogyasztjuk, melynek színe fehér, csontszínű. Íze hasonlít a cukkíniéra, de jobban érvényesül a jellegzetes tök íz.

Energitartalom

31 kcal, 127 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

Vásárláskor csak a kemény példányokat válasszuk, amelyek ellenállnak a nyomásnak. A héjuk legyen fehér - akár zöldes fehér is lehet -, hibátlan. Válasszuk a kisebb, kb. 10 cm átmérőjű zöldségeket.

Eltarthatóság, tárolás

Célszerű vásárlást követően azonnal, frissen feldolgozni, bár a hűtőszekrény zöldségrekeszében egy hétig is eltartható.

Előkészítés

A kisebb, zsenge patiszonokat héjastul, míg a nagyobbakat meghámozva fogyaszthatjuk. Ugyanígy a zsenge termés magjai fogyaszthatók, míg az érettebbekét érdemes eltávolítani, mert könnyen megkeseríthetik az ételt. A hámozáshoz használhatunk burgonyahámozó kést is.

Elkészítés, felhasználás

A zsenge termést elkészítésekor nem kell hámozni. Íze gyenge, jellegzetes tökíz, ezért jól ízesíthető egyéb növényekkel vagy fűszerekkel. Készíthető belőle saláta, rántva, töltve, pörköltként vagy roston sütve is fel lehet használni.

Vitaminok, ásványok

Szintén hasonlóan a cukkínihez, nem emelhetünk ki egyetlen vitamint vagy ásványi anyagot sem, amelyből jelentősebb mennyiséget tartalmazna.

Élettani hatások

Alacsony energiatartalma miatt fogyókúrában bátran ajánlható, illetve megfelelő ételkészítési eljárást alkalmazva, a legtöbb diétás étrendben felhasználható.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,829 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: