Spárga


Spárga

Már az egyiptomiak ismerték és a termesztéséről a rómaiak is megemlékeznek. A liliomfélék családjába tartozó növénynemzetség termesztéséről a római-pun háborúk óta tudunk. A középkorban Nyugat-Európában is kedvelt növény volt. Amerikában, Ausztráliában a XX. század elejéig csak halványítva termesztették, de fokozatosan áttérnek a zöldspárga fogyasztására. Gyűjtőneve asparagus, nálunk csirágként, nyúlárnyékként is ismert.

Érdekesség

A spárgát pasztellszíne, kecses formája miatt több országban, de főként Amerikában a fiatalság jelképének tartják. Spárgapartikat rendeznek, így adva alkalmat az egymásnak szánt ifjú pároknak a megismerkedésre.

Jellemzés

A spárga pontosan a spárganövény hajtása, ezt sípnak nevezzük. Színe attól függ, hogy érettségének mely szakaszában szüretelik. Alakja megnyúlt rügyre emlékeztető, íze fenséges, krémes, intenzív, leírhatatlan!

Fajtái

Míg a fehér spárgát akkor gyűjtik, amikor az még nem bújt ki a földből, a zöld spárgát akkor szüretelik, amikor az egész növény a felszín felett van. Ez a spárga a napfény hatására zöldül be.

Energitartalom

14 kcal, 57 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

A spárga szezonja körülbelül április végétől júniusig tart. Fogyasztásra a fénytől elzártan fejlődő 20-25 centi hosszú, vajszínű hengeres sípok alkalmasak, amelyeknek felső vége rózsaszín vagy zöldes, szára repedésektől mentes és nem fás. Válasszuk a közepesen vastag példányokat, így megkönnyítjük a dolgunkat a pucolásnál. A spárga frissességét úgy állapíthatjuk meg, hogy megnyomkodjuk a tövénél, és ha sárgás lé folyik belőle, akkor megvásárolhatjuk.

Eltarthatóság, tárolás

A spárga is a kevéssé eltartható zöldségek közé tartozik, ezért mindig csak annyit vásároljunk amennyit felhasználunk!

Előkészítés

A spárga pucolásakor ne sajnáljuk se az időt, se a spárgát, mert az esetleg megmaradó szálak az egész ételt elronthatják. Használjunk spárgapucolót, vagy ennek híján burgonyapucoló kést.

A spárgát csak forrásban lévő, enyhén sós vízbe helyezzük, adjunk még a vízhez egy kevés cukrot és egy kiskanálnyi vajat, ettől sokkal ízletesebb lesz. Ha egy citromkarikát is adunk hozzá, megmarad a színe. Kb. 15-20 perc alatt puhul meg. Ügyeljünk arra, hogy a szárak csúcsait ne lepje el a folyadék. Ezt úgy oldhatjuk meg, ha a szálakat csokorba kötjük és állítva helyezzük az edénybe.

Elkészítés, felhasználás

A spárgának jellegzetes aromája van, ezért nem szabad erősen fűszerezni. A főtt spárgát locsoljuk meg olvasztott vajjal, szórjuk meg vajban pirított zsemlemorzsával, tálaljuk hollandi mártással, nyers vagy füstölt sonkával, sültekkel, lángossal vagy újkrumplival.

Vitaminok, ásványok

A spárga gazdag ballasztanyagban, fluorban, E-, B1-, B2-, C-vitaminban, folsavban és pantothensavban. Tartalmaz továbbá A- és K-vitamint, niacint, kalciumot, foszfort, vasat, káliumot, fehérjét, szénhidrátokat és zsírt is.

Élettani hatások

Vizelethajtó hatású. Javasolt fogyasztása vese- és prosztataproblémák, köszvény, bőrbetegségek és idegrendszeri zavarok esetén.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,380 Kategória: » Zöldségfélék


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: