Zöldbab


Zöldbab

A feljegyzések szerint Kolumbusz Kristóf már az első kubai partraszállásakor jól művelt, babbal bevetett földeket látott és valószínűleg hozott is magot magával. Ez a bab a spanyolországi babtól különbözött, mert Európában az amerikai babot megelőzően a lóbabot vagy babót termesztették már a görögök is.

Érdekesség

A XIX. századig a babnak érett, száraz magját fogyasztották. 1837-ben kezdték termeszteni Angliában az első sárga hüvelyű karósbabfajtát, az Algiers-t.

Jellemzés

A zöldbab íze míg meg nem fűszereztük jellegtelennek mondható, de ezen egy kis fokhagyma, kapor, bors segítségével könnyen változtathatunk.

Fajtái

Rengeteg fajtája van a babnak a legismertebbek és legfontosabbak a vajbab, hazánkban ezt használjuk leggyakrabban, a ceruzabab, melyet gyönyörű, élénk zöld színéről ismerhetünk meg és a Thai bab, melynek hossza parancsol figyelmet.

A zöldbab érettségétől függően is különbséget teszünk a babok között. A fejtett bab már nem zöldbab, de még nem szárazbab.

Energitartalom

41 kcal, 172 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

A jó zöldbab zsenge, gyenge nyomásra könnyen törik. A hüvelye szálkamentes, húsos a magvak fejletlenek és nedvdúsak, így hát válasszuk ezeket a példányokat.

Eltarthatóság, tárolás

A zöldbab is sajnos azon zöldségek csoportját bővíti, melyek csak egy-két napig tárolhatóak. Öblítsük le a szálakat, majd helyezzük zacskóba és így tegyük a hűtőszekrénybe.

Mindezek mellett viszont, a bab blanchirozás után kitűnően fagyasztható!

Előkészítés

Mosás után a zöldbabok végeit egyesével vágjuk le úgy, hogy a száraz szálakat egyúttal le is lehúzzuk. (A ceruzabab nem hajlamos a szálkásodásra, a vajbab viszont minél öregebb, annál szálkásabb.)

Elkészítés, felhasználás

A zöldbab felhasználása igen sokoldalú. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, de adhatjuk köretként is párolva, csőben sütve, vagy különböző mártásokkal. (Különösen a zöld hüvelyű babok alkalmasak köretnek.)

A zöldbab is része lehet a különböző összeállítású salátáknak, de ebben az esetben célszerű előfőzni - pár percig sós, forró vízben vagy gőzben. Ha főzzük a zöldborsót, akkor feltétlenül tegyünk a vízbe fokhagymát, sót és egy kevés kaprot.

Vitaminok, ásványok

A zöldbab nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségben ásványi anyagot, sem vitamint. Lényegesen kevesebb fehérjét és szénhidrátot, mint a zöldborsó. Talán vas-, foszfor- és kalcium tartalma a legjelentősebb.

Élettani hatások

Fontos, hogy a babot sose fogyasszuk nyersen, mert olyan káros anyagokat tartalmaz, mely csak a hőkezelés során veszti el kedvezőtlen hatását.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,433 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: