Magyar konyha - Befőzés

   

Eperlekvár
Lekvárok
Hozzávalók: 1 kg eper 1/2 kg cukor Elkészítés: Az epret alaposan megtisztítom, lábasba teszem, kicsit krumplinyomóval megtöröm, folytonos kavargatás mellett felforralom, 20 percig főzöm. Ezután hozzáadom a cukrot, és megvárom, amíg felforr, és újabb 20 percig kavarom állhatatosan, hogy le ne égjen.
Fügelekvár
Lekvárok
Hozzávalók: 5 kg érett füge 1500 g kristálycukor   Elkészítés: A fügéket egyesével alaposan megmossuk, a szárukat levágjuk. A megszárított gyümölcsöket először félbe, megint félbe, s a negyedeket is félbe vágjuk. (Vagyis felnyolcadoljuk.
Kávés-kardamomos fügelekvár
Lekvárok
Hozzávalók: 600 g füge 150 ml espresso 125 g nádcukor ¼ tk tört kardamommag ½ tk vaníliapaszta 1 db babérlevél Elkészítés: A fügét óvatosan megmossuk, levágjuk a szárát, majd apró kockákra vágjuk. Egy edényben elkeverjük a kávét és a cukrot, felfőzzük, aztán hozzáadjuk a darabolt fügét, a vaníliát, a kardamomot és a babérlevelet.
Kiwis almalekvár mézzel
Lekvárok
Hozzávalók: 4 db kiwi, 1 kg alma, 20 dkg cukor, 1 dl víz, 45 dkg méz. Elkészítése: A kiwit meghámozzuk, megmossuk, és apróra vágjuk. Az almát megmossuk, megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Egy lábasban felmelegítjük a vizet, a mézet és a cukrot. Miután a cukor feloldódott, beletesszük a kiwit, és az almát. Lassú tűzön állandó keverés mellett főzzük.
Meggylekvár almából
Lekvárok
Alapadag: 1,5 kg hámozott, kimagozott alma, 1 l. meggyszörp, 15 dkg cukor, csapott kávés-kanálnyi citromsav, 2-3 csomag zselatin. Elkészítése: Az almát és az összes többi hozzávalót pépesítjük, felfőzzük, a habját leszedjük, kb. 20 percig takarékon főzzük. Elvégezzük a tányérpróbát, ha kell, még adunk hozzá zselatint, kis üvegekbe töltjük, és a végleges helyére rakjuk.
Narancslekvár
Lekvárok
Hozzávalók: kezeletlen héjú, magmentes, édes narancs befőzőcukor fűszerek (vanília esszencia, őrölt fahéj, szegfűszeg és kardamom) jó minőségű vodka sterilizált befőttes üvegek, fedővel 3-4 óra szabadidő, amit a lekvár kavargatásával töltünk A narancsokat alaposan megmostam és a zöldséghámozóval vékonyan hámoztam a héjából, igyekezve, hogy fehér rész ne kerüljön bele,...
Rétesalma-birsalma dzsem
Lekvárok
Hozzávalók: Rétesalma és birsalma tetszőleges mennyiségben, kilónként 30 dkg cukor, tartósítószer Elkészítése: A hozzávalókat ledaráljuk, az eltérő főzési idő miatt a megtisztított és feldarabolt birsalmát ledarálás előtt, puhára pároljuk. Hozzákeverjük a cukrot és a tartósítót, majd 25 percnyi főzés után üvegekbe és száraz dunsztba tesszük.
Ribiszkedzsem
Lekvárok
Hozzávalók: 2 kg ribiszke 2 tasak Dr. Oetker 3:1 dzsemfix 400 g nádcukor 300 ml Sangria 2 tk vaníliaesszencia 1 db tonkabab Elkészítés: A ribiszkét megmostam, leszemeztem, egy fazékba szórtam. Hozzáadtam a zselésítőt, összekevertem, majd a cukrot, a vaníliát és a Sangriát tettem bele, belereszeltem a tonkababot is.
Szilvalekvár
Lekvárok
A szilvát megmossuk és kimagozzuk. 1 kg magozott szilvához 30 dkg cukrot teszünk. A szilvát kis tűzön sokáig főzzük, addig amíg jó sűrű nem lesz és a kanál meg nem áll benne! Az utolsó egy órában tesszük hozzá a cukrot.
Áfonyaszörp
Szörpök
Hozzávalók: 3 kg áfonya, 1,5 kg cukor, 2 dkg citromsav, 0,5 liter víz. A megmosott áfonyát vízzel együtt felfőzzük, s mikor megpuhult, összeturmixoljuk és leszűrjük. Ezt követően hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat, majd tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Előmelegített palackokba töltjük, és lehűlésig dunsztoljuk.

55 cikk | 2 / 6 oldal