Magyar konyha - Befőzés

   

Rostos meggylé
Szörpök
A rostos meggylé készítéséhez a cigánymeggy a legjobb, mert abból nyerhető a legtöbb lé. A rostos meggylé után maradt cigánymeggy húsát üvegekbe töltjük. Annyi levet hagyunk rajta, amennyi az üvegekben lévő gyümölcsöt ellepi. Édesítés nélkül, tartósítószerrel megszórva lekötjük, és azonnal a kamrába, a végleges helyére állítjuk. Süteményekhez, mártásokhoz kitűnő
Somszörp
Szörpök
Hozzávalók: 3 kg érett som, 3 liter víz, 2 kg cukor, tartósítószer Elkészítés: A 3 kg megmosott, kimagvazott somot szétnyomunk. Hozzáadjuk a vizet, majd összekeverjük. Kicsit állni hagyjuk, majd átpréseljük és hozzáadjuk a cukrot. Ezt követően lassú tűzön felforraljuk, majd hozzáadjuk a tartósítószert. A végén üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk.
Szederszörp
Szörpök
Hozzávalók: 1,5 kg szeder, víz, cukor Elkészítése: A gondosan megmosott és kiválogatott szedret fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Felforraljuk és félórán át főzzük, majd összeturmixoljuk, és egy napot állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, és literenként 0,5 kg cukrot adunk hozzá.
Cseresznye kompót, anyuci módszere
Gyümölcsbefőttek
Ezt a receptet édesanyámtól tanultam, elég egyszerű szerintem.   Mire van szükséged? először is cseresznyére. Megmosod a cseresznyét, leszeded a szárát, beteszed az üvegbe, csinálsz egy szirupot hogy édes legyen, cukorral és vízzel. azt felforrasztod, beleteszel egy kicsi szalicilt és lekapcsolod a gázt.
Cseresznyebefõtt
Gyümölcsbefőttek
Hozzávalók: 1 kg cseresznye 30 dkg cukor 5 dl víz Elkészítés: A cseresznyét megmosni, leszárazni, szitán lecsurgatni, majd üvegekbe tenni. A vizet a cukorral felfõzni, majd a cseresznyére önteni. Azután üvegeket lezárni, majd kidunsztolni.
Édes, csemege almabor
Gyümölcsbefőttek
Elkészítése: 1 l friss almaléhez adjunk 20 dkg cukrot, de 2 részletben, először 12 dkg-ot, majd a főerjedés után a fennmaradó 8 dkg-ot. Az almalé erjesztésekor tanácsos a léhez élesztő tápsót adni, 10 l léhez 2 g ammóniumfoszfátot, amit előzetesen kevés vízben oldjunk föl.
Hamis ananászkompót
Gyümölcsbefőttek
(tökből készül) A tököt kisebb darabokra szeleteljük, megtisztítjuk magjától és héjától majd díszítő késsel szép, kb. 2 cm nagyságú kockákra vágjuk. A lekockázott tököt lemérjük (erre az adalékanyagok kiszámítása miatt van szükség), nagyobb edénybe tesszük és a következő oldattal áztatjuk: 10 l vízhez 1/2 l ecetet adunk. A töknek az oldattal ellepve kell állni 24 órán át.
Különleges almabefőtt
Gyümölcsbefőttek
Hozzávalók: 1 kg alma, 50 dkg cukor, 2 citrom, 5 dkg mazsola, 1 tk. ánizsmag Elkészítése: A meghámozott almát cikkekre vágjuk, és néhány percre fonó, citromos vízbe rakjuk. A cukrot 5 dl vízben melybe beletesszük a citromok levét, egynek a héját, a mazsolát és az ánizsmagot - feloldjuk. Az almát ebben a szirupban addig főzzük, amíg egy kissé megpuhul.
Mustos almabefőtt
Gyümölcsbefőttek
Hozzávalók: 2 l édes must,  60 dkg kristálycukor,  1 kg savanyú, kemény, rétesalma,  3 szem szegfűszeg,  1 mokkáskanál őrölt fahéj,  üvegenként: késhegynyi nátrium-benzoikum.  Egyszerűen elkészíthető. Elkészítése: Az almát megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, és nyolcadokba vágjuk.
Reszelt alma
Gyümölcsbefőttek
Elkészítése: A reszelt almához a gyenge minőségű, hullott gyümölcsöt is felhasználhatjuk. Öt kg megtisztított, reszelt almához (ezt a mennyiséget kb. 8-10 kg almából kapjuk) 1 dkg szalicilt vagy benzoesavas nátriumot teszünk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük, majd elkeverjük a szalicillal. Nagy üvegekbe szorosan lenyomkodjuk, és lekötjük.

55 cikk | 4 / 6 oldal