Magyar konyha - Befőzés

   

Reszelt alma cukor nélkül
Gyümölcsbefőttek
Elkészítése: 5 kg tisztított, reszelt almához (ez a mennyiség kb. 8-10 kg almából lesz) 1 dkg szalicilt vagy nátrium-benzoikumot számítunk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük, majd elkeverjük a szalicillal. Nagy üvegekbe szorosan lenyomkodjuk, és lekötjük.
Reszelt alma télire Amanda módra
Gyümölcsbefőttek
Téli almából szokás készíteni, gondolom, ismered. Ennek hiányában nem érett más fajtából készítem. Elkészítése: Meghámozom, lereszelem - a nagy lyukú reszelőn - tálba teszem, meglocsolom citromlével. 1 db 2 l-es üvegre számítva, hozzákeverek 2 késhegynyi szalicilt (nekünk is ez vált be), összekeverem. Letakarva másnapig áll a tálban, néhányszor közben átforgatom.
Rétesalma
Gyümölcsbefőttek
Elkészítése: A hámozott almát lereszeljük, kg-ként 10 dkg cukrot adunk hozzá, majd együtt néhány perces forralással besűrítjük. Ezután kg-ként 0,5 g szalicilt keverünk hozzá. Előmelegített üvegekbe töltjük. Az alma tetejét rumban oldott szalicillal bekenjük. Még forrón lekötjük az üvegeket, és már tehetjük is a polcra.
Rétesbe való alma 1.
Gyümölcsbefőttek
Hozzávalók: Alma, szalicil (tartósító) Elkészítése: Borízű almát meghámozunk, almareszelőn megreszeljük, üvegekbe rakjuk, vízzel leöntjük, szalicilt teszünk a tetejére, jól lekötözzük és kigőzöljük.
Rétesbe való alma 2.
Gyümölcsbefőttek
Elkészítése: 5 kiló almát meghámozunk, a hibás részeket kivágjuk, majd lereszeljük, vagy vékonyra szeleteljük. Egy nagyobb edényben fél kiló cukorral és csapott evőkanálnyi tartósítóval összekeverjük, üvegekbe rakjuk, és 20-25 percig gőzöljük. A gőzölőben hagyjuk kihűlni. Felhasználásakor a cukrot ízlés szerint pótoljuk.
Süteménytöltelék almából
Gyümölcsbefőttek
Hozzávalók: bármilyen fajta alma tetszés szerinti mennyiségben, kilogrammonként:  1 citrom leve,  1,5 g nátrium-benzoikum.  Egyszerűen elkészíthető. Elkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, gondosan kicsumázzuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. Meglocsoljuk a citrom kicsavart levével, és jól összekeverjük.
Szőlőbefőtt
Gyümölcsbefőttek
Hozzávalók: 1 kg leszemezett szőlő A sziruphoz: 25-30 dkg cukor 5 dl víz 1-2 db szegfűszeg 1 késhegyni citromsav vagy 1 evőkanál almaecet Elkészítés: A szép nagyszemű, keményhéjú fehér vagy piros szőlőt megmossuk, majd leszemezzük. Kiforrázott üvegekbe rakjuk. A sziruphoz a cukrot feloldjuk a vízben, beletesszük az ízesítőket, felforraljuk.
Kápia paprika-padlizsánpüré
Zöldségbefőttek
Hozzávalók: 3 közepes méretű piros kápia paprika (kb. 35-40 dkg) 2-3 kisebb padlizsán (kb. 65-70 dkg) 2 nagyobbacska paradicsom (kb. 25 dkg) 1 evőkanál paradicsompüré 1 kisebb fej lilahagyma 1 dundi gerezd fokhagyma 1/4 teáskanál cayenne bors 2 teáskanál méz 1 evőkanál olívaolaj kevés balzsamecet (kb.
Padlizsánkrém télire
Zöldségbefőttek
Hozzávalók: 4 nagy padlizsán 6 kápia paprika 1 dl olívaolaj 2 ek citromlé ½ kk asafoetida ½ kk frissen őrölt feketebors 1 nagy paradicsom só Elkészítése: A vaslapot a gázrózsára helyeztem, amikor felforrósodott, ráraktam a padlizsánokat. Időnként megfordítottam őket, és kb. 15-20 perc alatt puhára sütöttem. Akkor jó, ha a héja már feketés, a belseje pedig puha.
Paradicsomlé befőzés
Zöldségbefőttek
Nem tartalmaz semmilyen tartósítószert vagy ízesítőt, felhasználásnál úgy fűszerezzük, ahogy akarjuk. Hozzávalók: paradicsom kevés étolaj Elkészítése: Először elkészítjük az üvegeket, azaz tisztára mossuk a tetőkkel együtt, majd lecsöpögtetjük. Ezután alaposan megmossuk a paradicsomokat is. Fogunk egy reszelőt és egy tálat, és elkezdjük lereszelni a paradicsomokat.

55 cikk | 5 / 6 oldal