A paprika egyébként nagyon jó C-vitamin forrás, de található benne A-, B- és E-vitamin, valamint magnézium is. Gyulladásgátló, baktérium- és vírusölő. Jót tesz az emésztésnek és serkenti a vérkeringést. Szakértők szerint a rák megelőzésében is segít.
Az Erdélyből származó zakuszka sokak által ismert és kedvelt zöldségkrém, amely kenhető kenyérre, de felhasználhatjuk ételek ízesítésére is. Üveges kiszerelésben az üzletekben is megvásárolható, de még ízletesebb a saját készítésű. Így ráadásul a legfinomabb és legjobb minőségű szezonális alapanyagokat használhatjuk fel a készítéséhez.
Hozzávalók (1 db 3,75 l-es üveghez):
1 közepes fej édeskáposzta
4 db közepes répa
6 db fehérpaprika
6 db közepes uborka (nem kígyó, eltenni való)
6 db zöldparadicsom
3 l víz
2 ek fruktóz
3 ek só
1 kk fehérmustármag
1 kk koriandermag
1 babérlevél
1 kk egész feketebors
1,5 kk citromsav
celofán
nátrium-benzoát
Elkészítése:
Előkészítjük az üvegeket, összevágjuk ...
A nyár egyik legnagyobb ajándéka kétségtelenül a kovászos uborka!
Hozzávalók:
uborka
egy csokor kapor
egy szelet kenyér
víz
só
Elkészítése:
Kimossuk az üveget, majd előkészítjük az uborkát, vagyis levágjuk a két végét és az oldalát hosszában bevagdossuk három helyen. Az üveg aljába tesszük a megmosott kaprot, belehelyezzük az üvegbe az uborkákat, és szorosan telerakjuk.
Vegyes savanyú
- 2 liter hideg víz
- 2 dl 20%-os ecet
- 6 dkg só
- 20 dkg kristálycukor
- 1 púpos kávéskanál borkén
Ezekből elkészítjük a lét, amit az általunk már előre üvegekbe rakott alapanyagokra öntünk.
Alapanyag lehet minden amit szeretünk. Pl: karfiol, uborka, gyönygyhagyma, vékony répaszelet, zöldparadicsom, paprika....