Magyar konyha - Befőzés - Gyümölcsbefőttek

   

Cseresznye kompót, anyuci módszere
Ezt a receptet édesanyámtól tanultam, elég egyszerű szerintem.   Mire van szükséged? először is cseresznyére. Megmosod a cseresznyét, leszeded a szárát, beteszed az üvegbe, csinálsz egy szirupot hogy édes legyen, cukorral és vízzel. azt felforrasztod, beleteszel egy kicsi szalicilt és lekapcsolod a gázt.
Cseresznyebefõtt
Hozzávalók: 1 kg cseresznye 30 dkg cukor 5 dl víz Elkészítés: A cseresznyét megmosni, leszárazni, szitán lecsurgatni, majd üvegekbe tenni. A vizet a cukorral felfõzni, majd a cseresznyére önteni. Azután üvegeket lezárni, majd kidunsztolni.
Édes, csemege almabor
Elkészítése: 1 l friss almaléhez adjunk 20 dkg cukrot, de 2 részletben, először 12 dkg-ot, majd a főerjedés után a fennmaradó 8 dkg-ot. Az almalé erjesztésekor tanácsos a léhez élesztő tápsót adni, 10 l léhez 2 g ammóniumfoszfátot, amit előzetesen kevés vízben oldjunk föl.
Hamis ananászkompót
(tökből készül) A tököt kisebb darabokra szeleteljük, megtisztítjuk magjától és héjától majd díszítő késsel szép, kb. 2 cm nagyságú kockákra vágjuk. A lekockázott tököt lemérjük (erre az adalékanyagok kiszámítása miatt van szükség), nagyobb edénybe tesszük és a következő oldattal áztatjuk: 10 l vízhez 1/2 l ecetet adunk. A töknek az oldattal ellepve kell állni 24 órán át.
Különleges almabefőtt
Hozzávalók: 1 kg alma, 50 dkg cukor, 2 citrom, 5 dkg mazsola, 1 tk. ánizsmag Elkészítése: A meghámozott almát cikkekre vágjuk, és néhány percre fonó, citromos vízbe rakjuk. A cukrot 5 dl vízben melybe beletesszük a citromok levét, egynek a héját, a mazsolát és az ánizsmagot - feloldjuk. Az almát ebben a szirupban addig főzzük, amíg egy kissé megpuhul.
Mustos almabefőtt
Hozzávalók: 2 l édes must,  60 dkg kristálycukor,  1 kg savanyú, kemény, rétesalma,  3 szem szegfűszeg,  1 mokkáskanál őrölt fahéj,  üvegenként: késhegynyi nátrium-benzoikum.  Egyszerűen elkészíthető. Elkészítése: Az almát megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, és nyolcadokba vágjuk.
Reszelt alma
Elkészítése: A reszelt almához a gyenge minőségű, hullott gyümölcsöt is felhasználhatjuk. Öt kg megtisztított, reszelt almához (ezt a mennyiséget kb. 8-10 kg almából kapjuk) 1 dkg szalicilt vagy benzoesavas nátriumot teszünk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük, majd elkeverjük a szalicillal. Nagy üvegekbe szorosan lenyomkodjuk, és lekötjük.
Reszelt alma cukor nélkül
Elkészítése: 5 kg tisztított, reszelt almához (ez a mennyiség kb. 8-10 kg almából lesz) 1 dkg szalicilt vagy nátrium-benzoikumot számítunk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük, majd elkeverjük a szalicillal. Nagy üvegekbe szorosan lenyomkodjuk, és lekötjük.
Reszelt alma télire Amanda módra
Téli almából szokás készíteni, gondolom, ismered. Ennek hiányában nem érett más fajtából készítem. Elkészítése: Meghámozom, lereszelem - a nagy lyukú reszelőn - tálba teszem, meglocsolom citromlével. 1 db 2 l-es üvegre számítva, hozzákeverek 2 késhegynyi szalicilt (nekünk is ez vált be), összekeverem. Letakarva másnapig áll a tálban, néhányszor közben átforgatom.
Rétesalma
Elkészítése: A hámozott almát lereszeljük, kg-ként 10 dkg cukrot adunk hozzá, majd együtt néhány perces forralással besűrítjük. Ezután kg-ként 0,5 g szalicilt keverünk hozzá. Előmelegített üvegekbe töltjük. Az alma tetejét rumban oldott szalicillal bekenjük. Még forrón lekötjük az üvegeket, és már tehetjük is a polcra.

14 cikk | 1 / 2 oldal