Elkészítése:
5 kiló almát meghámozunk, a hibás részeket kivágjuk, majd lereszeljük, vagy vékonyra szeleteljük. Egy nagyobb edényben fél kiló cukorral és csapott evőkanálnyi tartósítóval összekeverjük, üvegekbe rakjuk, és 20-25 percig gőzöljük. A gőzölőben hagyjuk kihűlni.
Felhasználásakor a cukrot ízlés szerint pótoljuk.
Hozzávalók:
bármilyen fajta alma tetszés szerinti mennyiségben, kilogrammonként:
1 citrom leve,
1,5 g nátrium-benzoikum.
Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, gondosan kicsumázzuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. Meglocsoljuk a citrom kicsavart levével, és jól összekeverjük.
Hozzávalók:
1 kg leszemezett szőlő
A sziruphoz:
25-30 dkg cukor
5 dl víz
1-2 db szegfűszeg
1 késhegyni citromsav vagy 1 evőkanál almaecet
Elkészítés:
A szép nagyszemű, keményhéjú fehér vagy piros szőlőt
megmossuk, majd leszemezzük. Kiforrázott üvegekbe rakjuk.
A sziruphoz a cukrot feloldjuk a vízben, beletesszük az ízesítőket, felforraljuk.