Magyar konyha - Befőzés - Gyümölcsbefőttek

   

Rétesbe való alma 1.
Hozzávalók: Alma, szalicil (tartósító) Elkészítése: Borízű almát meghámozunk, almareszelőn megreszeljük, üvegekbe rakjuk, vízzel leöntjük, szalicilt teszünk a tetejére, jól lekötözzük és kigőzöljük.
Rétesbe való alma 2.
Elkészítése: 5 kiló almát meghámozunk, a hibás részeket kivágjuk, majd lereszeljük, vagy vékonyra szeleteljük. Egy nagyobb edényben fél kiló cukorral és csapott evőkanálnyi tartósítóval összekeverjük, üvegekbe rakjuk, és 20-25 percig gőzöljük. A gőzölőben hagyjuk kihűlni. Felhasználásakor a cukrot ízlés szerint pótoljuk.
Süteménytöltelék almából
Hozzávalók: bármilyen fajta alma tetszés szerinti mennyiségben, kilogrammonként:  1 citrom leve,  1,5 g nátrium-benzoikum.  Egyszerűen elkészíthető. Elkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, gondosan kicsumázzuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. Meglocsoljuk a citrom kicsavart levével, és jól összekeverjük.
Szőlőbefőtt
Hozzávalók: 1 kg leszemezett szőlő A sziruphoz: 25-30 dkg cukor 5 dl víz 1-2 db szegfűszeg 1 késhegyni citromsav vagy 1 evőkanál almaecet Elkészítés: A szép nagyszemű, keményhéjú fehér vagy piros szőlőt megmossuk, majd leszemezzük. Kiforrázott üvegekbe rakjuk. A sziruphoz a cukrot feloldjuk a vízben, beletesszük az ízesítőket, felforraljuk.

14 cikk | 2 / 2 oldal