Mustos almabefőtt


Mustos almabefőtt

Hozzávalók:

  • 2 l édes must, 
  • 60 dkg kristálycukor, 
  • 1 kg savanyú, kemény, rétesalma, 
  • 3 szem szegfűszeg, 
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 

üvegenként:

  • késhegynyi nátrium-benzoikum. 
Egyszerűen elkészíthető.

Elkészítése: Az almát megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, és nyolcadokba vágjuk. A mustot felforraljuk, beletesszük a cukrot és a szegfűszeget, valamint a fahéjat, majd két - három - percnyi forralás után az almagerezdeket is. Kis lángon addig főzzük, amíg az alma üvegessé válik, de még nem fő szét. A leszűrt almát azonnal üvegekbe töltjük, ráöntjük a forró levet, és légmentesen lekötjük. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Másnap tesszük csak végleges helyére.

Megjegyzés: Fogyaszthatjuk édességként, de húsok mellé savanyúság gyanánt is. Készíthetünk belőle gyümölcslevest, mártást, de a leszűrt almadarabokat salátákba is belekeverhetjük. Ugyanígy tehetjük el a még éretlen, de már lehullott almát. Természetesen ügyeljünk arra, hogy a befőttbe ne kerüljön rossz, hibás rész. A kásás húsú, nem eléggé zamatos, illetve az édes almát ne így tegyük el, mert nem lesz jó íze. Csak a kemény húsú és savanyú fajták alkalmasak befőtt készítésére.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2009. október 8. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 1,811 Kategória: Befőzés » Gyümölcsbefőttek
Előző cikk: Különleges almabefőtt Következő cikk: Reszelt alma


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: