(tökből készül)
A tököt kisebb darabokra szeleteljük, megtisztítjuk magjától és héjától majd díszítő késsel szép, kb. 2 cm nagyságú kockákra vágjuk. A lekockázott tököt lemérjük (erre az adalékanyagok kiszámítása miatt van szükség), nagyobb edénybe tesszük és a következő oldattal áztatjuk: 10 l vízhez 1/2 l ecetet adunk.
A töknek az oldattal ellepve kell állni 24 órán át.
24 óra után a tökkockákat leszűrjük, lecsöpögtetjük.
A tökkompót főzéséhez a következő levet használjuk:
- 4 kg kockákra vágott tök
- 1,6 kg cukor
- 1,4 l víz
- 4 szelet citrom
Ebben az oldatban főzzük a lecsurgatott tökkockákat addig míg üveges, átlátszó színt nem kapnak. A megfőtt tököt üvegekbe rakjuk. Minden literes vagy 0,7 literes üvegre teszünk egy szelet megfőtt citromot, 1 kis stampedli rumot, 1 dl ananász dzsúszt és a főzőléből annyit, hogy ellepje. Az üvegeket lezárjuk és 80 °C mellett 15 percig dunsztoljuk.
Narancssárga húsú óriástökből készítettem és nem tudta senki megállapítani, hogy mi ez ha nem ananász.