Hamis ananászkompót


Hamis ananászkompót

(tökből készül)

A tököt kisebb darabokra szeleteljük, megtisztítjuk magjától és héjától majd díszítő késsel szép, kb. 2 cm nagyságú kockákra vágjuk. A lekockázott tököt lemérjük (erre az adalékanyagok kiszámítása miatt van szükség), nagyobb edénybe tesszük és a következő oldattal áztatjuk: 10 l vízhez 1/2 l ecetet adunk.

A töknek az oldattal ellepve kell állni 24 órán át.

24 óra után a tökkockákat leszűrjük, lecsöpögtetjük.

A tökkompót főzéséhez a következő levet használjuk:

  • 4 kg kockákra vágott tök
  • 1,6 kg cukor
  • 1,4 l víz
  • 4 szelet citrom

Ebben az oldatban főzzük a lecsurgatott tökkockákat addig míg üveges, átlátszó színt nem kapnak. A megfőtt tököt üvegekbe rakjuk. Minden literes vagy 0,7 literes üvegre teszünk egy szelet megfőtt citromot, 1 kis stampedli rumot, 1 dl ananász dzsúszt és a főzőléből annyit, hogy ellepje. Az üvegeket lezárjuk és 80 °C mellett 15 percig dunsztoljuk.

Narancssárga húsú óriástökből készítettem és nem tudta senki megállapítani, hogy mi ez ha nem ananász.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2009. október 8. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 3,231 Kategória: Befőzés » Gyümölcsbefőttek
Előző cikk: Édes, csemege almabor Következő cikk: Különleges almabefőtt


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: