Magyar konyha - Befőzés - Lekvárok

   

Kis lekvárhistória
Olyan gyorsan elillannak a tavasz és a nyár csodái. A fagyasztó feltalálása előtt a háziasszonyoknak egyetlen módszerük volt a téli hónapra is átmenteni a nyári gyümölcsök ízeit. Lekvárokban. A szezon kezdődik az eperrel, cseresznyével, meggyel, majd jön a sláger: a sárgabarack, a málna, majd a szilva.
Almás bodzadzsem
Ha későn kaptál észbe, és már csak elvirágzott példányokkal találkozol, hajts rá a nyár végén, ősz elején leszüretelhető bodzabogyókra, amelyekből remek lekvár készíthető. Hozzávalók: 1 kg bodzabogyó fél kg édeskés alma 30 dkg cukor Elkészítése: Szemezzük le a koromfekete, érett, alaposan megtisztított bogyókat a fürtről. Törjük szinte pépesre, majd cukrozzuk meg.
Barackdzsem
Hozzávalók: 5 kg barack, 2 és 1/4 kg cukor Elkészítése: A barackot a forróvizes módszerrel megtisztítjuk, lehéjazzuk, kettévágjuk és kimagozzuk. Ezután lemérjük. Minden kiló barackra 45 dkg cukrot számítva, kevés vízzel gyöngyöző szirupot főzünk, amit habjától állandóan letisztítunk.
Barackíz
Elkészítése: Készítésénél a kimagozott barackot húsdarálón ledaráljuk, majd minden kiló velőhöz 1 kg cukrot számítunk, amiket állandó keverés mellett sűrűre főzünk. A darálást kajszi- és őszibarackíz készítésénél is alkalmazhatjuk. Nagyon finom lesz az őszibarackíz, ha minden kilóhoz kb. S dkg gyömbért is teszünk.
Baracklekvár
Hozzávalók: 1 kg barack, 60 dkg porcukor Elkészítése: A megtisztított barackot és a porcukrot rétegesen egy nagy email, vagy cserép-lábosba rakjuk. Egy réteg cukor, egy réteg barack, addig, amíg a barack tart; alul és fölül cukor legyen! Leborítjuk, és másnapig hűvös helyen állni hagyjuk. Másnap folytonos keverés közt megfőzzük.
Bodzadzsem
Befőzéshez jól megérett bodzabogyót veszünk, 1 kiló bodzabogyóhoz 80 deka cukorból 3 deci szirupot készítünk. A bodzát beleöntjük, és erős lánggal addig főzzük, amíg sűrű folyós nem lesz. Azon forrón üvegbe töltjük, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
Bodzalekvár
A bodzát, gyorsan megtisztíthatjuk, ha vizet öntünk rá, s a gyümölcsfürtöket egy villa fogai között áthúzzuk, így a bogyók lepattannak, nem sérülnek meg, és az ujjunk hegye sem lesz lila. Befőzésre csak a fabodza gyümölcse jó! 80 deka cukorból, 2 deci vízből, 10 gramm citromsavból szirupot főzünk.
Csipkebogyó lekvár
Hozzávalók: kb. 4 db 2,5 dl-es üveghez: 80 dkg csipkebogyó (nem túl érett) 80 dkg zselírozó cukor 1 cirom leve 4 dkg frissen reszelt gyömbér Elkészítés: A csipkebogyót megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk, magjait kiszedjük. Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni.
Csipkebogyólekvár
                 Forrás: Kincsek a kamrából
Cukorban főtt barack
(múlt század eleji recept) Elkészítése: Egy kiló cukrot mártsunk meg vízbe s tegyük lábasba; főzzük fel; ha felfőtt, azonnal tegyünk bele egy teljes tányér meghámozott és kétfelé vágott őszi- vagy kajszin-barackot. Kavarjuk meg, fedjük be, vegyük el a tűztől, s ha fedő alatt kihűlt, szedjük ki a léből a barackot lyukas kanállal.

19 cikk | 1 / 2 oldal