Almás bodzadzsem


Almás bodzadzsem

Ha későn kaptál észbe, és már csak elvirágzott példányokkal találkozol, hajts rá a nyár végén, ősz elején leszüretelhető bodzabogyókra, amelyekből remek lekvár készíthető.

Hozzávalók:

  • 1 kg bodzabogyó
  • fél kg édeskés alma
  • 30 dkg cukor

Elkészítése:

Szemezzük le a koromfekete, érett, alaposan megtisztított bogyókat a fürtről. Törjük szinte pépesre, majd cukrozzuk meg. Egy kiló bodzához körülbelül 30 dkg cukrot adagoljunk (de ízlés szerint lehet többet is, ha édesebben szeretjük), és hagyjuk állni egy éjszakán keresztül. Másnap főzzük két-három órán át, de félkész állapotban érdemes még átpasszírozni, hogy a magok ne kerüljenek bele. Ekkor tegyünk a dzsemhez körülbelül feleannyi meghámozott, magházától megtisztított és vékonyra szeletelt (vagy lereszelt) édeskés almát, mint a bodza. Minél több ideig fő a dzsem, annál sűrűbb lesz. Még forrón töltsük ki üvegekbe, kötözzük le, és tegyük szárazgőzbe.

(www.nlcafe.hu)


Szerkesztés dátuma: szerda, 2011. március 23. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 2,255 Kategória: Befőzés » Lekvárok
Előző cikk: Kis lekvárhistória Következő cikk: Barackdzsem


   








Megjegyzések

Páles Éva Judith
hétfő, 2015. június 22. 13:03
Nagyon finom, és ízletes!
Érdemes elkészíteni !!!
Köszönöm.




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: