Kovászos uborka


Kovászos uborka

A nyár egyik legnagyobb ajándéka kétségtelenül a kovászos uborka!

Hozzávalók:

  • uborka
  • egy csokor kapor
  • egy szelet kenyér
  • víz

Elkészítése:

Kimossuk az üveget, majd előkészítjük az uborkát, vagyis levágjuk a két végét és az oldalát hosszában bevagdossuk három helyen. Az üveg aljába tesszük a megmosott kaprot, belehelyezzük az üvegbe az uborkákat, és szorosan telerakjuk.

A tetejére rátesszük a kenyeret. Egy edényben felforralunk kb. annyi vizet, ami feltölti az üveget. Ha felforrt, lehűtjük és beleteszünk literenként egy púpozott evőkanál sót. Ezzel teletöltjük az üveget, majd letakarjuk valamivel a tetejét, de úgy, hogy szellőzni tudjon.

Az üveget kitesszük a napra és ott hagyjuk beérni néhány napig. Az időjárástól függ, hogy mennyi idő alatt készül el. Ha nagy a hőség és süt a nap, akár 2 nap alatt is elkészülhet, ha nem, ennél több időre van szükség. Amikor elkezd érni, kissé sárgás-élénkzöld színt kap, és az illatán is érezzük a kovászt. Azt tanácsolom, ha már látjuk a színén és érezzük az illatán, hogy esetleg jó lehet, kóstoljuk meg, és ha még nem eléggé érett, tegyük vissza. Időnként nézzük meg, és ha szükséges, pótoljuk a vizet.

Forrás:
vegavarazs.hu


Szerkesztés dátuma: péntek, 2011. február 25. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 3,468 Kategória: Befőzés » Savanyúságok
Előző cikk: Csalamádé télire Következő cikk: Vegyes savanyúság elrakása


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: