Csalamádé télire


Csalamádé télire

Hozzávalók (1 db 3,75 l-es üveghez):

  • 1 közepes fej édeskáposzta
  • 4 db közepes répa
  • 6 db fehérpaprika
  • 6 db közepes uborka (nem kígyó, eltenni való)
  • 6 db zöldparadicsom
  • 3 l víz
  • 2 ek fruktóz
  • 3 ek só
  • 1 kk fehérmustármag
  • 1 kk koriandermag
  • 1 babérlevél
  • 1 kk egész feketebors
  • 1,5 kk citromsav
  • celofán
  • nátrium-benzoát

Elkészítése:

Előkészítjük az üvegeket, összevágjuk a celofánt (üvegenként kettőt), odakészítjük a nátrium-benzoátot.

Először is felforralunk 3 l vizet. Amikor forr, beletesszük a fruktózt, a mustármagot, a koriandert, a babérlevelet és a feketeborsot. 2 percig együtt forraljuk, majd elzárjuk a lángot, és a levet kihűtjük.

Közben megtisztítjuk az összes zöldséget, majd legyaluljuk az édeskáposztát, az uborkát, a répát és a paprikát. Vékony szeletekre vájuk a zöldparadicsomot is, és mindent alaposan összekeverünk.

Az előkészített üvegekbe töltjük a legyalult zöldségeket, minden réteget alaposan lenyomkodva, hogy jól tele tudjuk tenni. Amikor a felöntőlé már kihűlt, belekeverjük a citromsavat, és a lével felöntjük az üvegeket.

Fogunk egy celofánt, az egyik oldalát bevizezzük, majd a vizes felével lefelé az üveg tetejére tesszük. Erre rakunk egy negyed kk nátrium-benzoátot, majd fogunk még egy celofánt, annak is bevizezzük az egyik oldalát, és vizes felével felfelé a másikra helyezzük. Ekkor rakjuk rá a csavar, és szorosan betekerjük. Minden üveget így elkészítünk, majd a kamrába tesszük őket.

Forrás:
vegavarazs.hu


Szerkesztés dátuma: péntek, 2011. február 25. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 3,525 Kategória: Befőzés » Savanyúságok
Következő cikk: Kovászos uborka


   








Megjegyzések

Magyar Károly
csütörtök, 2011. június 9. 16:11
Nem elírás, hogy két celofán közé kell tenni a nátrium-benzoátot? Nem a lébe?
A fruktóz lehet sima kristálycukor is?



Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: