Hozzávalók (1 db 3,75 l-es üveghez):
- 1 közepes fej édeskáposzta
- 4 db közepes répa
- 6 db fehérpaprika
- 6 db közepes uborka (nem kígyó, eltenni való)
- 6 db zöldparadicsom
- 3 l víz
- 2 ek fruktóz
- 3 ek só
- 1 kk fehérmustármag
- 1 kk koriandermag
- 1 babérlevél
- 1 kk egész feketebors
- 1,5 kk citromsav
- celofán
- nátrium-benzoát
Elkészítése:
Előkészítjük az üvegeket, összevágjuk a celofánt (üvegenként kettőt), odakészítjük a nátrium-benzoátot.
Először is felforralunk 3 l vizet. Amikor forr, beletesszük a fruktózt, a mustármagot, a koriandert, a babérlevelet és a feketeborsot. 2 percig együtt forraljuk, majd elzárjuk a lángot, és a levet kihűtjük.
Közben megtisztítjuk az összes zöldséget, majd legyaluljuk az édeskáposztát, az uborkát, a répát és a paprikát. Vékony szeletekre vájuk a zöldparadicsomot is, és mindent alaposan összekeverünk.
Az előkészített üvegekbe töltjük a legyalult zöldségeket, minden réteget alaposan lenyomkodva, hogy jól tele tudjuk tenni. Amikor a felöntőlé már kihűlt, belekeverjük a citromsavat, és a lével felöntjük az üvegeket.
Fogunk egy celofánt, az egyik oldalát bevizezzük, majd a vizes felével lefelé az üveg tetejére tesszük. Erre rakunk egy negyed kk nátrium-benzoátot, majd fogunk még egy celofánt, annak is bevizezzük az egyik oldalát, és vizes felével felfelé a másikra helyezzük. Ekkor rakjuk rá a csavar, és szorosan betekerjük. Minden üveget így elkészítünk, majd a kamrába tesszük őket.
Forrás:
vegavarazs.hu
A fruktóz lehet sima kristálycukor is?