Magyar konyha - Befőzés - Szörpök

   

Áfonyaszörp
Hozzávalók: 3 kg áfonya, 1,5 kg cukor, 2 dkg citromsav, 0,5 liter víz. A megmosott áfonyát vízzel együtt felfőzzük, s mikor megpuhult, összeturmixoljuk és leszűrjük. Ezt követően hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat, majd tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Előmelegített palackokba töltjük, és lehűlésig dunsztoljuk.
Berkenyeszörp
A megmosott berkenyét kevés vízben puhára főzzük, majd sűrű szitán átszűrjük. A szűrleményhez literenként 50 dkg cukrot és ízlés szerint citromsavat adunk, majd ismét felfőzzük. Előmelegített üvegbe öntjük és dunsztoljuk
Bodzaszörp-Bodzadzsem
Erdőszélen, elvadult kertekben, útszéleken májusban bőven ontják jellegzetes illatukat a bodzacserjék hatalmas fehér, ernyős virágai.
Csipkebogyószörp
Hozzávalók: 1 kg csipkebogyó, 4 liter víz, 1-1,5 kg kristálycukor, 10 g citromsav/liter A dér csípett csipkebogyót megmossuk, összezúzzuk, húsdarálón ledaráljuk, majd 3 liter meleg vizet öntünk rá, és másnapig állni hagyjuk, közben néha megkeverjük. Másnap a levet ismét kipréseljük, majd a visszamaradt gyümölcshúsra egy liter meleg vizet teszünk, és másnapig állni hagyjuk.
Egresszörp
Hozzávalók: egres,  kristálycukor,  mazsola,  citrom,  citromlé,  tartósítószer (nátrium-benzoát). Elkészítés: A megmosott egres kocsányát ollóval levágjuk. A gyümölcsöt egy nagy tálba szórjuk, megmérjük és kissé összenyomkodjuk. Minden kiló egreshez 40 deka cukrot, 7 deka megmosott mazsolát és 1 kis, felszeletelt citromot adunk.
Feketeribizli-szörp
Hozzávalók: 1 kg feketeribizli 3 ázsiai citromfű 600 g nádcukor Elkészítése: A citromfüvet tenyérrel jó alaposan megnyomogattam, majd apróra daraboltam. A megmosott, leszárazott ribizlivel együtt egy lábasba tettem, felöntöttem 500 ml vízzel és felforraltam. Miközben felmelegedett, krumplinyomóval kicsit átnyomogattam, hogy minél több lé kijöjjön belőle.
Levendula szörp
Kerti partira vodkával, szódával felnyomva, jégkockával ajánlom. Hozzávalók: 6 bögre cukor 6 (lehetőleg kezeletlen) citrom héja, vékonyan lehántva és a leve kifacsarva 2 bögre víz 2 bögre levendulavirág Elkészítése: A cukrot, a citromhéjat (vigyázzatok, a fehér része ne kerüljön bele) a citromlevet és a vizet egy lábasban felforraltam.
Málna- és ribiszkeszörp
Az érett gyümölcsöt 6-8 napig saválló vagy faedényben fedő alatt erjesztjük. Naponta jól átkeverjük, amikor is a gyümölcsöt összezúzzuk. Ezután a gyümölcs teljesen megerjedt, finom szőrszitán átszűrjük, a törkölyből pedig a még benne levő nedvet kinyomkodjuk ugyan, de nem passzírozzuk.
Málnaszörp
Hozzávalók: 2,5 kg érett málna, 1 kg kristálycukor, kevés szalicil Elkészítés: A megmosott málnát üvegtálba tesszük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, jól elkeverjük, majd 2-4 órán át állni hagyjuk. Ez alatt a málna levet ereszt, és kendőn leszűrhetjük vagy átpasszírozhatjuk, majd üvegekbe töltjük.
Mentaszörp
A menta nagyon illatos és hasznos növény. Emésztésjavító és görcsoldó hatású, gyomorerősítőként is használatos. Csillapítja a köhögést. A belőle nyert illóolajat eredményesen használhatjuk inhalálásra megfázás esetén.

14 cikk | 1 / 2 oldal