Hozzávalók:
3 közepes méretű piros kápia paprika (kb. 35-40 dkg)
2-3 kisebb padlizsán (kb. 65-70 dkg)
2 nagyobbacska paradicsom (kb. 25 dkg)
1 evőkanál paradicsompüré
1 kisebb fej lilahagyma
1 dundi gerezd fokhagyma
1/4 teáskanál cayenne bors
2 teáskanál méz
1 evőkanál olívaolaj
kevés balzsamecet (kb.
Hozzávalók:
4 nagy padlizsán
6 kápia paprika
1 dl olívaolaj
2 ek citromlé
½ kk asafoetida
½ kk frissen őrölt feketebors
1 nagy paradicsom
só
Elkészítése:
A vaslapot a gázrózsára helyeztem, amikor felforrósodott, ráraktam a padlizsánokat. Időnként megfordítottam őket, és kb. 15-20 perc alatt puhára sütöttem. Akkor jó, ha a héja már feketés, a belseje pedig puha.
Nem tartalmaz semmilyen tartósítószert vagy ízesítőt, felhasználásnál úgy fűszerezzük, ahogy akarjuk.
Hozzávalók:
paradicsom
kevés étolaj
Elkészítése:
Először elkészítjük az üvegeket, azaz tisztára mossuk a tetőkkel együtt, majd lecsöpögtetjük. Ezután alaposan megmossuk a paradicsomokat is. Fogunk egy reszelőt és egy tálat, és elkezdjük lereszelni a paradicsomokat.
A paprika egyébként nagyon jó C-vitamin forrás, de található benne A-, B- és E-vitamin, valamint magnézium is. Gyulladásgátló, baktérium- és vírusölő. Jót tesz az emésztésnek és serkenti a vérkeringést. Szakértők szerint a rák megelőzésében is segít.
Az Erdélyből származó zakuszka sokak által ismert és kedvelt zöldségkrém, amely kenhető kenyérre, de felhasználhatjuk ételek ízesítésére is. Üveges kiszerelésben az üzletekben is megvásárolható, de még ízletesebb a saját készítésű. Így ráadásul a legfinomabb és legjobb minőségű szezonális alapanyagokat használhatjuk fel a készítéséhez.