Zakuszka


Zakuszka

Az Erdélyből származó zakuszka sokak által ismert és kedvelt zöldségkrém, amely kenhető kenyérre, de felhasználhatjuk ételek ízesítésére is. Üveges kiszerelésben az üzletekben is megvásárolható, de még ízletesebb a saját készítésű. Így ráadásul a legfinomabb és legjobb minőségű szezonális alapanyagokat használhatjuk fel a készítéséhez.

Hozzávalók:

  • 3 kg paradicsompaprika
  • 3 kg padlizsán
  • 1 kg fehér, nagyszemü bab (jó a mirelit is!), puhára főzve
  • 80 dkg hagyma
  • 2 ½ kg paprika (sárga)
  • 1 ½ kg paradicsom
  • ¾ l olaj
  • 1-2 csípős paprika (elhagyható)
  • 10 db babérlevél
  • ízlés szerint só, egész fekete bors2 ek méz
  • 4 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

Steril üvegeket előkészítjük.
A paradicsomból paradicsompürét főzünk.
A paprikákat és a padlizsánokat a sütőben (egészben) megsütjük, lásd grillezett paprika és grillezett padlizsánnál leírtakat. A hagymát apróra vágjuk.
A paprikák és a padlizsán héját leszedjük, a zöldséghúst darálón ledaráljuk (használhatunk nagylyukú passzírozót is).
Nagy lábasban a hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, összefőzzük.
A zöldséget hozzáadjuk a hagymás paradicsomhoz. Beletesszük a babérlevelet, jöhet a bors, só, méz és legvégül a fokhagyma (ízlés szerint egészben, vagy préselve). Az egészet rövid ideig összefőzzük.
A steril üvegekbe töltjük, az üvegeket légmentesen lezárjuk, és meleg sütőbe tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.

Tippek:

A zakuszkát krémes állaga miatt gyerekek is kedvelik. Ha nekik is készítjük, ne tegyünk bele csípős paprikát, és fűszerezzük mértékkel. A bors használható egészben is, de akkor készüljünk fel arra, hogy esetleg ráharapunk, vagy főzzük a zakuszkában teatojásban.

A zakuszka munka- és alapanyag igényes, javasoljuk a folyamatot esetleg két részletben elvégezni (pl. paradicsompüré készítése, vagy paprika és padlizsán előkészítése külön is elvégezhető), de összeállhatunk többen is, így az alapanyagok beszerzése és feldolgozása is könnyebb és gyorsabb. Sőt, a férfiak is beszálhatnak, és grillezhetik szabad tűzőn a paprikát és a paradicsomot!

Készíthető kápia paprikával is, és egyébként is több verziója létezik a zakuszkának, a fenti egy a sok közül.

Felhasználható szendvicskrémként, ízesítésre is, pl. főzelékekbe, húsokhoz, levesekbe, egytálételekbe, omlettbe.

A fenti adagból jó sok üveg zakuszka lesz, de nem baj. Sokáig eláll, de el is ajándékozhatjuk! Javasolt kisebb üvegekbe (2-3 dl) tölteni, hogy ne menjen tönkre felbontás után (tároljuk hűtőszekrényben).


Szerkesztés dátuma: szombat, 2011. február 19. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 5,230 Kategória: Befőzés » Zöldségbefőttek
Előző cikk: Sós paprikakrém


   








Megjegyzések

Kovács Lóránt
kedd, 2012. október 16. 07:43
Édesanyám Zakuszkája. Ez egy adaj, de mi mindig 2 adagot csinálunk...

6kg Vinetta (Padlizsán, igen..:)
6Kg Kápiapaprika, (gogosár, alma-paradicsompaprikának neveznek mások)
3kg Zöldpaprika
1kg hagyma
1liter olaj
4liter paradicsomlé (vagy konzerv, paszta)
Babérlevél, marék bors, marék parajdi só (kb 10 deka só)
szalicil, 2 kiskanál (NA Benzoát)

1. a hagymát péppé vágni vagy kidarálni, a levét kicsavarni, így nem fog spriccelni. ezt bele a nagy lábosba, fél liter olajjal.
2. belejön a paprika + a másik fél liter olaj
3. vinetta (azért használom ezt, hogy mindenki tanulja meg, hogy mit jelent...)
4. paradicsomlé

az egy adag kb 12 befőttesüveg. a két adag természetesen 24 befőttesüveg...

4. lesz videó is...:)
Gero Tibor
kedd, 2012. október 16. 13:09
Szia Lori,
Gondolom, a Zakuszka egy es ugyanaz mint az "Ajvar" elnevezesu zoldsegkrem?
Kovács Lóránt
hétfő, 2013. szeptember 9. 16:24
:)
meg kell mégegyszer kóstolnom..
Kovács Lóránt
hétfő, 2013. szeptember 9. 16:32
emailbern kaptam:


8-9 dl olaj, 1kg hagyma, 6kg paprika 3 fajta (Tv, Pritamin, Kápia) de ez lehet két fajta is, 1l sűrített paradicsom, 5kg padlizsán, fűszerek: só, babérlevél, szemes bors, ízlés szerint.
Elk:
A hagymát, paprikát ledaráljuk a padlizsánt a szokott módon megsütjük (rozsdásodó fém edénytől óvni) majd összetörjük.
A hagymát az olajban üvegesre párolni, beletenni a paprikát, a fűszereket, a paradicsomot.
Elfőzni a levét, ekkor beletenni a padlizsánt.
Együtt össze főzni (egy rottyanásig ), majd üvegbe tenni.
Tartósítót nem teszek bele, hanem a tetejére kb 3-5mm záró réteget öntök rá olajból.
Csak hidegen préselt olajt használok mivel nincs bizalmam a kémiai úton kivonzhoz.
Ennyi.
Remélem érthető, ha nem akkor írjál.
Gyula


Lóri:

mi másképp csináljuk, talán a külömbség az, hogy mi a paprikát is megsütjük...
utána beledobjuk egy lábosba, meghintjük sóval, így a héja leválik egyszerűen...

Aztán darálunk..:)

www.magyarvagyok.com/cikk/2708-Zakuszka.html
Lóri
Kovács Lóránt
szombat, 2014. október 11. 17:59
Tibor, igen, az. Ajvar máshol
Szabó Sándor Pipo
szombat, 2014. október 11. 18:27
Az egyik legjobb és legfinomabb étel a világon! Tökéletes!
Kovács Lóránt
vasárnap, 2014. október 12. 15:42
Nos, ami itt nincs leírva az, hogy a paprikát és padlizsánt fel kell tenni a tűzre és ott őket jól megégetni. Amikor fekete egy oldala a paprikának, akkor áttenni a másik oldalára, majd élére állítani, majd tetejére, stb. ugyanazt a vinettával is.

Mikor leszeded a tűzről, dobd be egy lábosba, sózd meg majd takard le.
Hagyd benne és így tedd oda a többit is, mihelyt leszeded a túzről.
így, lefedve, és egy rongyal letakarva még ott dolgozik a paprika és sokkal könnyebben lejön a héja, mert a héját le kell szedni, majd ki kell pucolni a paprikát. ne legyen sem héja sem magva. a mag az, ami miatt megromlik a zakuszka.
NEM a padlizsán mag, az marad.




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: