Magyar konyha - Gyógynövények

   

Zab
Gabonák
A zab a szellem, a test és a lélek erejét növelő tonizáló szer. Jó a szívnek, rákmegelőző, bőrgyulladás ellenes. A zabfajták jók a depresszió, a klimaxos tünetek enyhítésére, valamint a kábítószer, illetve drog megvonásos tünetek kezelésére. (Dohányzásról való leszokásnál is adjuk.) A tejes, még zöld, pelyvákkal borított szemeket kell leszedni és felhasználni.
10 dolog, amit nem tudtál a barackról
Gyümölcsök - Zöldségek
Az őszibarackot joggal nevezhetnénk a magyarok kedvenc nyári gyümölcsének. Júniustól szeptemberig, szinte az ország egész területén megterem. Népszerűsége ellenére azonban kevesen tudják, hogy az egészségre is kedvezően hat, sőt, még a kozmetikai iparban is egyre gyakrabban hasznosítják. Az őszibarack lédús húsában A-, B-, C-vitamin, magnézium, foszfor és kalcium is található.
Alma
Gyümölcsök - Zöldségek
• Az almakúra köszvény, elhájasodás, a vese és húgycső betegségeinél igen ajánlható. Egy ilyen almakúránál naponta bizonyos mennyiségű (50-150 deka) almát fogyasztunk el. Rozskenyeret, kétszersültet ehetünk hozzá.• Az almalé frissen üdítõ, kiválasztást fokozó, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztési zavarok esetében segít.
Aszalt szilva
Gyümölcsök - Zöldségek
Aszalt szilva Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről, illetve az antioxidáns hatású gyümölcsökről. Táplálkozástudományi professzorok ezidáig úgy vélték, hogy az erdei gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök-semlegesítő hatással, azonban a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval nagyobb antioxidánsdózissal rendelkezik.
Bab
Gyümölcsök - Zöldségek
Gazdag fehérjékben, B-vitaminokban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban és kénben. Mindez nagymértékben hozzájárul a bőr, a haj, a körmök állapotának és az egész szervezet anyagcseréjének javításához. Csökkenti a káros koleszterin szintet.
Banán
Gyümölcsök - Zöldségek
A gyomorfekélyt megelőzi és gyógyítja. Koleszterinszintet csökkenti.
Birs
Gyümölcsök - Zöldségek
Gyógyászati szempontból különösen értékes része a magja. Magjából készült vizes kivonatnak bevonó, lágyító, nyugtató hatása van, ezért gyomornyálkahártya- és toroknyálkahártya gyulladásnál, köhögésnél és hülésbõl származó betegségeknél használjuk. Népi gyógymódként szemgyulladásnál, repedezett bõrre, kisebesedett szájnál, égési sebre, aranyércsomónál is alkalmazzák.
Borsó
Gyümölcsök - Zöldségek
Ez a közkedvelt hüvelyes növény növényi fogamzásgátló szer, amely a „fogamzásgátló tabletta” hatásához hasonló anyagot tartalmaz. Tibetben és India egyes területein állítólag csak azért tudott 200 éven keresztül állandó maradni a népesség száma, mert a nõk ezeken a vidékeken rendkívül sok borsót esznek, és ebbõl adódóan nem olyan termékenyek, mint a más vidékeken élõ nõk.
Cékla
Gyümölcsök - Zöldségek
Levele sok klorofillt, A- és C-vitamint, valamint kalciumot és káliumot tartalmaz. A gumó leve gazdag B6-vitaminban, sok kolint, vasat, nátriumot, káliumot és természetes cukrot tartalmaz. Jóllehet nincs benne sok vas, de a szervezet számára könnyen felvehetõ formában van jelen. A vas a vörösvértestek fontos alkotórésze.
Citrancs, azaz grapefruit
Gyümölcsök - Zöldségek
Jó a szívre és az erekre, vérkoleszterinszintet csökkent, baktérium-, vírus- és gombaölő, csökkenti a daganatrizikót.

341 cikk | 2 / 35 oldal