Magyar konyha - Gyógynövények

   

Citrom
Gyümölcsök - Zöldségek
Jó a szívre és az erekre, vérkoleszterinszintet csökkent, baktérium-, vírus- és gombaölő, csökkenti a daganatrizikót. A citrom az egyik legértékesebb és legsokoldalúbb gyümölcs. Bár magas citromsav- és C-vitamin tartalmának köszönhetően erőteljesen tisztító hatású ital, tanácsos a citromlevet vízzel hígítva és csak mértékkel fogyasztani.
Cseresznye
Gyümölcsök - Zöldségek
A friss cseresznyelé erõteljesen lúgosító hatású, ezért hatásosan gyógyítja a köszvényt, és az izületi gyulladást. Alkalmas továbbá prosztatapanaszok megszüntetésére. • Ne dobjuk el a cseresznye és a meggy szárát! Szárítsuk meg, jó szolgálatot tesz. A gyümölcsök terméskocsánya káliumsókat, nyálkaoldó anyagot, szívműködést serkentő anya-got tartalmaz.
Dió
Gyümölcsök - Zöldségek
Csonthéjas magvaink nagyon értékes telítetlen növényi olajokat és fehérjéket tartalmaznak. A dióbél jó vérszegénységre és sápadtságra. A diólevélből készült teának vértisztító, emésztést előmozdító, féreghajtó hatása van. 10-20 gram diólevelet főzzünk meg fél liter vízben. A szüredéket reggel, kávé helyett mézzel édesítve fogyasszuk.
Eper (fa)
Gyümölcsök - Zöldségek
Levelének vizelethajtó, köptetõ, vérnyomáscsökkentõ hatása van. Kivonatuk csökkenti a vércukorszintet és egyes vizsgálatok szerint gátolja a tumorképzõdést. Ecetben fõzött leveleit égési sebekre rakják. A gyümölcs nedve enyhíti a torokgyulladást, a köhögést. Leveleit szárítsuk meg, a gyümölcsbõl szirupot fõzzünk.
Fejes saláta
Gyümölcsök - Zöldségek
Minden salátaféle tactucarium hatóanyagot tartalmaz. A növények nyugtató és fájdalomcsillapító hatásúak, valamint jól alkalmazhatók álmatlanság ellen. A népi gyógyászat a fejes saláta főzetét pattanásos bőr lemosására és tisztítására is ajánlja.
Feketeáfonya
Gyümölcsök - Zöldségek
Vírusölõ, érvédõ hatású. Sok vasat tartalmaz. Összehúzó, és erjedést gátló hatású. Adhatjuk bélgyulladásnál, hányásnál, gyomorgörcs, hólyagelernyedés, hólyaghurut, vízkór esetén. Levele a cukorbaj gyógyszere. Levelébõl készült tea láz- és vérnyomáscsökkentõ.
Feketeribiszke
Gyümölcsök - Zöldségek
A levelek összehúzó, frissítõ, vérnyomáscsökkentõ, vizelethajtó teáját hasmenés, meghûlés, rekedtség, izületi bántalmak ellen is isszák. A bogyók forrázata torokgyulladás, magas vérnyomás kezelésére jó, emellett erõsíti a hajszálerek falát. A friss bogyókból szörpöt készítenek, sok C-, B-vitamint, gyümölcssavakat, pektint tartalmaz.
Fokhagyma
Gyümölcsök - Zöldségek
Egyike legõsibb gyógynövényeinknek. Használták az õsi Indiában, Kínában, Egyiptomban, Arábiában. Egyiptomban például 8 kilogram fokhagymáért egy férfi rabszolgát lehetett kapni. A Cheops piramis építésénél a fokhagyma-fejadag elmaradása miatt sztrájkoltak. Már Hippokratész adta fertõzések, bélbetegségek, asztma, fekélyek, epilepszia, kiütések ellen.
Földieper (Szamóca)
Gyümölcsök - Zöldségek
Természetes fájdalomcsillapító anyag található benne. Ezek az anyagok szerves szalicilátok, amelyeket a fájdalomcsillapító gyógyszerekben is felhasználnak. Hatásosan tisztítja a vért, az izmokat és más szöveteket. Enyhén vízhajtó tulajdonságú, rákellenes, virusölő. Jó izületi gyulladásokra, kelésre rakhatjuk. Leveleiből élvezeti tea készíthető.
Füge
Gyümölcsök - Zöldségek
Rákellenes, leve baktérium- és orsóféregölő. Emésztést javító, apró magja bélizgató, bélmozgást előidéző hatású. Régi háziszer a főzete köhögés és tüdőbaj ellen, tejben főzve foghúsdaganat érlelésére ajánlják.

341 cikk | 3 / 35 oldal