Magyar konyha - Gyógynövények

   

Káposzta
Gyümölcsök - Zöldségek
A káposztafélék vértisztító, tüdõrák megelõzõ hatásúak. A régi görögök azt tartották a káposztáról, hogy megfiatalítja az embert. Hatékony a nyombélfekély ellen, ugyanis fekélygyógyító U-vitamin van benne. A káposztalé kéntartalmát a bélbaktériumok elgázosítják, ami enyhe bélgörcsöket és gázképzõdést okozhat.
Karalábé
Gyümölcsök - Zöldségek
Ekcémára, tüdőpanaszokra, asztmára jó.
Karfiol
Gyümölcsök - Zöldségek
Csökkenti a rákrizikót, főleg a vastagbél- és gyomorrákét.
Körte
Gyümölcsök - Zöldségek
Enyhe hashajtó és vizelethajtó hatású. Jó a fogszuvasodás ellen. Körtediéta: A hét két napján együnk meg másfél - két kiló friss, érett körtét. Ezen kívül mást ne fogyasszunk. Elsõsorban az idõsebb, különösen a klímax idõszakában lévõ emberek magas vérnyomásának kezelésére ajánlott.
Krumpli
Gyümölcsök - Zöldségek
Természetes vízhajtó, daganatgátló hatású. A nyers és lehetőleg rózsaszín krumpli leve krónikus savtúltengés gyógyszere. A nyers krumplilé gyomorfekély, gyomorfájás ellen jó, naponta csak 1 deci fogyasztandó két hétig. Vigyázat! a krumpli nem lehet zöld és csírás. Hajában főtt és sült krumpli emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel.
Kukorica
Gyümölcsök - Zöldségek
A kukoricabajusz kitűnő szer hólyagbántalomnál, hólyaggörcsnél, vesebajnál, vizelethajtó és húgykőoldó hatású. Köhögés ellen a bajuszt a szemekkel együtt főzzük, a szüredéket cukorral vagy mézzel édesítjük és forrón itatjuk a beteggel.
Maitake a rákellenes gomba
Gyümölcsök - Zöldségek
A Maitake az egyik legtöbbet vizsgált gyógygomba. A Japán északi részén őshonos maitake igen régóta kedvelt étkezési és orvosi gomba egyaránt. Neve táncoló gombát jelent, amit onnét eredeztetnek, hogy értéke és ára miatt aki megtalálta rögtön táncra perdült örömében. Mások szerint a táncoló pillangókhoz hasonlatos alakja miatt kapta a nevét.
Málna
Gyümölcsök - Zöldségek
A gyümölcs jó vérszegénység ellen, Kínában vese- és hólyagbántalmak ellen adják. A levelek az év bármely szakában gyûjthetõk, a gyümölcs nyáron érik. A szárított levelek teája enyhíti a menstruációs fájdalmakat, nyugtatja a méhet, csökkenti a vetélés kockázatát, jó a terhességi hányinger ellen. Cukorbaj, vese- és hólyagbántalmak elleni, valamint izzasztó teakeverékek alkotórésze.
Mogyoró
Gyümölcsök - Zöldségek
A cserje kifejlett, ép leveleit szedjük. Megszárítva teája izzasztó, vizelethajtó, bélhurutut megszüntetõ hatású. Külsõleg toroköblítõnek, aranyeres bántalmak ellen ülõfürdõnek, bõrkiütések ellen borogatóul háziszer. A mogyoróból nátha elleni ital készíthetõ. Ld. Mogyoróbor
Napraforgó
Gyümölcsök - Zöldségek
A magban linolein, olein, lecitin, koleszterin, fehérje van. A népgyógyászat maláriánál, epilepsziánál, görcsnél alkalmazta. Hidegen sajtolt olaja fontos étkezési alapanyagunk. A magokat müzlibe keverve is fogyaszthatjuk. Élénksárga színû karimavirágai gyógyhatásúak. Árnyékban szárítsuk. Forrázat alakjában magas vérnyomás ellen és idegcsillapítóul isszák.

341 cikk | 4 / 35 oldal