Magyar konyha - Gyógynövények

   

Narancs
Gyümölcsök - Zöldségek
Tisztítja és tonizálja az egész emésztőrendszert. Erősíti a hajszálerek falát és szabályozza át-eresztőképességüket. A szív és a tüdő működésére egyaránt kedvező hatással van a friss narancslé. A túlságosan savas kémhatású vért alkalizálja a rendszeresen, de mértékkel fogyasztott narancslé. A gyümölcshéj gyomorerősítő hatású, görcscsillapító és idegerősítő.
Őszibarack
Gyümölcsök - Zöldségek
A gyümölcs leve tisztítja a beleket, serkenti a vastagbél perisztaltikáját. Elmúlik tõle a várandós kismamák reggeli hányingere és csökkenti a várandóság más kellemetlen kísérõjelenségét is.
Paprika
Gyümölcsök - Zöldségek
Sok káliumot és szilíciumot tartalmaznak. Igen gazdag ásványi anyagokban, C-vitaminban. A pirosra érett paprikában még sok A-vitamin is van. Jót tesz a bõrnek, a pirosra érett paprika leve serkenti a vérkeringést, erõsíti és tisztítja az ereket és a szívizmokat. A paprikának étvágygerjesztõ, izzasztó és vizelethajtó hatásait ismerik.
Paradicsom
Gyümölcsök - Zöldségek
A nyers gyümölcs vértisztító, vértolulást oszlató, ezért érelmeszesedésnél igen elõnyösen alkalmazható. Kitûnõ vesetisztító, javítja a vérkeringést és a szívmûködést. Jó kezdõdõ májbajokra, fájdalmakat szüntetni és megelõzni képes. A nyári vértisztító kúrák elengedhetetlen része, nõknek a változó korban nélkülözhetetlen.
Petrezselyem
Gyümölcsök - Zöldségek
Tápértékén túl a petrezselyemlé remek vértisztító és általánosan tisztító hatású. A vitaminok, az ásványi anyagok és a klorofill együttes hatásának köszönhetően különösen hatásosan tisztítja a veséket, a májat és a húgyutakat. Mint nagyszerű A-provitamin-forrás, a petrezselyemlé hatásosan támogatja a szem működését.
Póréhagyma
Gyümölcsök - Zöldségek
A növény fõzete vesekõ okozta fájdalmaknál és vizelési nehézségnél népi gyógyszer. A népgyógyászatban gennyesedõ köszvényes, reumatikus daganatokra, derékfájásra az összevagdalt póréhagymát tejjel megfõzik. A megsûrûsödött, pépes anyaggal kötést alkalmaznak a fájdalmas testrészre. Fehér gumója péppé zúzva alkalmazható mellgyulladásra, 6 órán át felhelyezve.
Rebarbara
Gyümölcsök - Zöldségek
Tibeti származású évelõ növény. A rebarbara salaktalanít, tisztítja a vért, ezért tavaszi kúrákhoz nagyon ajánlható. Általános erõsítõ hatása van, fokozza az epetermelést, amellett vérképzõ hatású. Levélnyelét zöldségként és gyümölcsként használják. Tél közepétõl nyár közepéig frissen, szószok, piték, befõtt készítésére alkalmas.
Retek
Gyümölcsök - Zöldségek
Általános tisztító és nyugtató hatású. A téli fekete retek erõsebb hatású, mint a hónapos retek. A retekre igaz a mondás, hogy "reggel méreg, délben étek, este orvosság". A retek felhasználásakor külsõ héját ne hámozzuk le, mert sok hatóanyag van benne. Felfúvódást oszlat, vizelethajtó, májtisztító, gyomorra, hólyagra kitűnő hatással van.
Ribiszke
Gyümölcsök - Zöldségek
A piros és a fehér ribiszke gyümölcssavtartalma a bogyós gyümölcsök közül a legnagyobb. E tulaj-donságuknál fogva hashajtó hatásúak. Ugyanakkor a ribiszke pektinjei révén megköti a bélben lévõ méreganyagokat, és ily módon hatástalanítja azokat. A gyümölcsöknek olyan magas a pektintartalma, hogy a lekvárja zselésedik adalék nélkül is.
Sárgabarack
Gyümölcsök - Zöldségek
Tumornövekedést gátolja, fõleg tüdõrák ellen jó. A kínaiak már 5000 évvel ezelõtt ismerték a sárgabarackot, és rendszeresen fogyasztották is, mivel úgy gondolták, hogy hosszú életet biztosít. A francia népi gyógyászat még ma is öregedés elleni szerként ajánlja.

341 cikk | 5 / 35 oldal