Magyar konyha - Gyógynövények

   

Sárgarépa
Gyümölcsök - Zöldségek
A friss sárgarépalé serkenti az emésztést, és enyhén vizelethajtó hatású. A legfontosabb egészségügyi hatása azonban a máj tisztítása és tonizálása. Rendszeres fogyasztása elõsegíti a pangó epe és a fölösleges zsírok kiürülését, Csökkenti a koleszterin szintet.
Spárga
Gyümölcsök - Zöldségek
Már az egyiptomiak is ismerték, a görögök, rómaiak már termesztették is. Nálunk még mindig elég kevesen ismerik. Tulajdonképpen a növény gyökértörzseibõl, mint oldalrügyek nõnek, ezeket a hajtásokat fogyasztjuk. A fás részeket levágjuk, és a felsõ héját vékonyan lehántjuk. A spárga kifejezetten lúgos kémhatású élelmiszer.
Spenót
Gyümölcsök - Zöldségek
A szervezetet tisztítja és erősíti, de csak a frissen szedett. A spenót kiváló klorofillforrás. Sok A-vitamint, különféle B-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, nátriumot, foszfort és nyomelemeket tartalmaz. Tisztító és erősítő hatása serkenti, élénkíti a májműködést, az epehó-lyag, a vastagbél működését, a vér- és nyirokkeringést.
Szeder
Gyümölcsök - Zöldségek
Az ókori görögök köszvény gyógyítására használták a földiszedret. A kínaiak az éretlen gyümölcsöt veseproblémák, vizeletcsöpögés és impotencia kezelésére ajánlották. A rómaiak a levelét rágcsálták fogínyvérzés esetén, és forró fõzetet ittak hasmenésre. Az arab orvosok gyümölcsét nemivágy-serkentõnek tekintették.
Szezámmag
Gyümölcsök - Zöldségek
Erőnlétet, fizikai és szellemi munkaképességet növelő hatású. Fontos metionin aminosav forrás, melybõl más növényi fehérjében kevés van. A magvak királya! A szezám olajának telítetlen zsírsavtartalma 55 % feletti. B-vitaminban és E-vitaminban gazdag. Kiváló lecithinforrás, szerves foszfortartalmú zsír van benne, ez az agy és az idegrendszer fõ alkotórésze, éppúgy a spermiumnak.
Szilva
Gyümölcsök - Zöldségek
Benzoesav- és kínasavtartalmának köszönhetõen hatásos hashajtó.
Szőlő
Gyümölcsök - Zöldségek
A gyümölcs lábadozó betegeknek ajánlott energiadús táplálék. A magokból finom étolajat préselnek, amit bedörzsölõszerekben is használnak. Gyümölcsét nyersen fogyasztják, vagy szõlõlevet, bort állítanak elõ belõle. A mértékletesen fogyasztott bor élénkítõ, emésztésjavító hatású. A permetezetlen szõlõlevél enyhe hashajtó hatású.
Torma
Gyümölcsök - Zöldségek
A torma baktérium-, gomba- és vírusölõ anyagokat tartalmaz. Bõrön át is jól felszívódik, ezért fürdõként, bedörzsölõként is hatásos. Nátha, légcsőhurut, hörghurut, vastagbélgyulladás, hólyag- és vesemedence gyulladás ellen napi 3x1 kávéskanál mézzel elkevert reszelttorma fogyasztása ajánlatos.
Uborka
Gyümölcsök - Zöldségek
Az uborka természetes vizelethajtó anyag, segít feloldani a veseköveket is. Kivételesen gazdag ká-liumban, a "fiatalság elemében". A kálium ugyanis rugalmassá teszi az izmokat és a bőr sejtjeit. A bőr és a tekintet szinte megfiatalodik tőle. A hámozatlan uborka kilónként mintegy 500 milligram A-vitamint tartalmaz. A meghámozott uborkában szinte nem marad A-vitamin.
Vöröshagyma
Gyümölcsök - Zöldségek
A fokhagymához hasonlóan baktérium- és vírusölő, sebekre is használják, jó vértisztító. A hagymák minden fajtája jó, a snidling, póréhagyma, lilahagyma, zöldhagyma. Magas C-vitamin és fluortartalma van. Vércukor csökkentõ, bélféregûzõ, vizelethajtó. Szoptató anyukák tejébe is átmegy a hatóanyaga.

341 cikk | 6 / 35 oldal