Magyar konyha - Gyógynövények

   

Erdei Ciklámen (+++)
Virágok
Az egyetlen Magyarországon őshonos Ciklámen faj, az erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) főleg az Alpokalján terem. Szabálytalanul gömbös gumóik a föld alatt, vagy annak felszínén helyezkednek el. A levelek széles szíves, vagy vese alakúak, gyakran foltosak, általában tél végén jelennek meg, a száraz nyári időszakban elpusztulnak.
Fehér üröm
Virágok
Kertünkben is legyen helye, réteken gyomként is megtalálhatjuk. A levelek és a virágos hajtás teája serkenti az emésztést, a májmûködést, a keringést, emellett gyulladáscsökkentõ, vértisztító, lázcsillapító hatású. Kertekben távol tartja a rovarkártevõket. Alkohollal wermuth-szerû gyógyital készíthetõ belõle. Lásd: Ürömbor.
Fehér zászpa (+++)
Virágok
Lápréteken, alpesi legelőkön, magaskórós társulásokban fordul elő. 50-150 centiméter magas, évelő növény. Húsos gyöktörzsű, nagy termetű, tövén megvastagodó hengeres szárán merev, ép szélű levelei szórt állásúak, széles-tojásdadok, hosszában erősen redőzöttek, fonákjukon pelyhes szőrűek, lándzsásak.
Fekete hunyor (++++)
Virágok
A hunyorok egy ősi nemzetség, a növényrendszertan elején kaptak helyet, a boglárkavirágúak rendjében, a hunyorfélék (Helleboraceae) családjában. Virága zöldesfehér, mely később pirosas árnyalatúvá válhat. Nevét fekete színű, erős méreganyagú gyöktörzséről kapta. Szárának hossza 20-30 cm, virágainak átmérője 4-5 cm. Virágzó cserepes növényként is forgalmazzák.
Gyöngyvirág (++++)
Virágok
Amilyen gyönyörű, olyan veszélyes. Szinte minden erdőben, ligetben megtalálható. Kertekben dísznövényként ültetik főleg az illata miatt. Nagyon szép az egy száron lévő sok-sok pici fehér virág. Mutatós az ősszel beérő, élénk piros bogyója is.  Nagyon mérgező! Halálos kimenetelű mérgezés is ismert, 5 éves gyermek gyöngyvirág csokrot tartalmazó vázából kiitta a vizet.
Gyűszűvirágok (++++)
Virágok
A piros gyűszűvirág kétéves, erősen mérgező hatású növény, amelynek az első évben a levelei, a második évben pedig a virágos hajtásai fejlődnek ki. Látványos, magas növény, melynek hosszú színes virágfüzérei nyáron június-júliusban nyílnak. A kötetlen stílusú falusi kertek kedvelt virága, s nem hiányozhat egyetlen tradicionális angol kertből sem.
Havas szépe (++)
Virágok
Az azálea, más néven havas szépe nagyon mutatós, nálunk is honos, a téli időszak páratlan szépségű cserepes virága. A hajtásvégeken legnagyobb számban télen, csoportosan nyílnak apró rózsákhoz hasonló formájú és leggyakrabban fénylő piros, rózsaszínű, ritkábban fehér vagy többszínű virágai.
Hérics (+++)
Virágok
A tavaszi hérics (Adonis vernalis) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó, kis bokrokat alkotó sztyeppnövény, amely márciustól május közepéig virágzik.
Hóvirág (+)
Virágok
A hóvirág (Galanthus nivalis) az Amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növényünk, mely gyakran még hófoltok között virágzik, így a tavasz egyik hírnökeként tartják számon.
Kaliforniai kakukkmák
Virágok
Dísznövényként kertekbe ültetik, üde sárga szirmaival kedvelt virág. Leveleit az indiánok megfõzték. A föld feletti részeibõl nyugtatót készítettek, fogfájás ellen használták. Hatóanyagai segítik a vér oxigénfelvételét, és a serkentik az A-vitamin felszívódását. Gyermekeknek túlmozgékonyság, álmatlanság, makacs köhögés ellen adják, felnõtteknek altatót készítenek belõle.

341 cikk | 8 / 35 oldal