Magyar konyha - Gyógynövények

   

Kerti izsóp
Virágok
Minden kertben ott a helye, kedves lila virágú évelõ fûszer- és gyógynövény. Már az ókori görögök is használták asztma és hurut kúrálására. A Bibliából ismert növény ...”tisztíts meg engem izsóppal, és tiszta leszek” (Zsolt 51). mutatós növény. Krumpli, zeller fûszere. Levele köhögéscsillapító, nyugtató; teája meghûlésre, hörghurutra jó. Fertõtlenítõ, vírusölõ.
Kerti körömvirág
Virágok
Virágszirmait bõven mérve szép sáfrányszínt és enyhén csípõs ízt adhatunk a rizsnek, krémsajtnak, yoghurtnak, vajnak, tejes ételeknek, édes süteményeknek. Levelét salátákhoz adjuk. Fertõtlenítõ, gombaölõ hatóanyagai mellett hormonszerû összetevõket és A-vitamin elõanyagot tartalmaz.
Kerti ruta (++)
Virágok
A kerti ruta a Földközi-tenger mellékének jellegzetes növénye, ahol már évszázadok óta nagy becsben tartott aroma és gyógynövény. A szerzetesek révén jutott el Észak és Közép-Európába. Illata miatt szagos rutának is nevezett kerti ruta 60-80 cm-re megnövő rutafélék családjába tartozó félcserje. Kékeszöld szárnyalt levelei szórt állagúak és a borra emlékeztető illatot áraszt.
Kikerics (++++)
Virágok
Méregtartalma miatt a népnyelvben a kikirics, kükörics, kükirc vagy kükerc név mellett gyakran kutyadöglesztőnek is nevezték. A növény hagymagumója télálló, meglehetősen nagy; belőle akár 6-8 termetes virágot is kihajthat. Virágai rózsaszínek, lilák vagy fehérek — az egyetlen, sárga virágú faj a sárga kikerics (Colchicum luteum). Virágai nagyon hasonlítanak a krókuszéhoz.
Kökörcsin (+++)
Virágok
A kökörcsin a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó, selymesen gyapjas évelő. Kora tavasszal nyílnak 5–7 cm átmérőjű, harang alakú, szőrös virágai, amelyek a fajtától függően lilásak, rózsaszínesek vagy kékesibolya színűek lehetnek, élénksárga porzókkal. A bimbót, a virágkelyhet, a szárait ezüstös szőr borítja.
Kontyvirág (+++)
Virágok
Népi elnevezése lehet még a Kontyosfű, Árongyökér, Áronszakálla, Áronvessző, Borjulábfű, Sulyfű. A népes család füvei, mintegy 20 (hazánkban 3) faja Európában, a mediterrán vidéken, Ázsia Ny-i részén egész Afganisztánig terem. Többnyári gumóforma tőkéje van, nedves hűvös helyet szereti.
Kövirózsa
Virágok
Fõleg sziklakertekben, de homokos, meleg helyeken is nõ. A leveleket salátákhoz adják, vagy bõrtápláló fürdõt készítenek belõlük. Teájuk torokgyulladás, szájpenész, légcsõhurut ellen hatásos. A friss levelek hûsítõ nyálkája kisebb égésekre, csípésekre jó, fülgyulladásnál nedvébõl cseppent-hetünk a fülbe.
Labdarózsa (+)
Virágok
A labdarózsa régóta kedvelt díszcserjéje a magyar kerteknek. Virágzása egybeesik az orgona nyílásával.  Ismert és kedvelt növény a labdarózsa (Viburnum opulus Roseum) is. A 3-4 méter magas cserjét napos vagy árnyékos fekvésbe egyaránt ültethetjük. Érdekessége, hogy csak meddő virágokból állnak, amelyek hatalmas, először zöldes-fehér, majd hófehér gömböt alkotnak.
Leander (++++)
Virágok
Fás szárú, mintegy 3 m magasra növő örökzöld cserje. Kemény, csupasz, bőrnemű, 10–15 cm hosszú, tojásdad, sötétzöld levelei hármasával nőnek a felálló ágakon. Szimpla vagy dupla szirmú, színes virágai az ágak csúcsán nyílnak. Az öt sziromlevél az óramutató járásával egyező irányban csavarodott, ettől a virág kis kerékre emlékeztet.
Lestyán
Virágok
Magja likõrökbe, szíverõsítõkbe való, de rakhatjuk kenyérbe és édestésztába is. Salátába, rizsbe és krumplipürébe szintén ajánlható. Magjának, levelének forrázata finom illatosító, teaként reuma ellen ihatjuk. Friss lestyánmag alkoholban áztatva, cukorral édesítve (likõrnek elkészítve) gyomorrontás enyhítésére jó.

341 cikk | 9 / 35 oldal