Laborlelet értelmezése - Májfunkció


Laborlelet értelmezése - Májfunkció

 

A májfunkciós vizsgálatok önmagukban, egyesével nem adnak a májra tekintve célzott eredményt, csak összességét nézve akkor, ha minden eredmény emelkedett vagy csökkent, ez alól a bilirubinok kivételt jelentenek, abban az esetben, ha epeprobléma áll fent. 

 

GPT 2-49 U/L = Glutamát -Piruvát-Tramszamináz = Lehet ALT-ként is írni = Alanin-Aminotranszferáz 

 

Főleg a májban található meg nagyobb mennyiségben ott is elsősorban sejten belül, így ha a GPT értéke jelentősen megnő a vérben az szöveti szétesésre utal , egyik legfontosabb kimutatási módszere a Hepatitisnek, vagyis a Fertőző májgyulladásnak. 

 

Kórosan emelkedik: 

  • -Heveny májgyulladásban, jelentősebben emelkedik, mint a GOT, így vírus hepatitisben nagy jelentőséggel bír. 
  • -Májcirrózis = májzsugorodás 
  • -Monomukleózis máj érintettséggel 
  • -Égési sérülésben  
A máj

 

GOT 2-46U/L = Glutamát-Oxálacetát-transzamináz = Lehet úgy is írni AST =Aszpartát-Aminotranszferáz 

Minden szervben, de elsősorban a szívben és a májban található meg nagyobb mennyiségben, ott is elsősorban sejten belül, így ha a GOT értéke jelentősen megnő a vérben az szöveti szétesésre utal, vagyis infarktusra, májbetegségre. 

 

Kórosan emelkedik:  

  • -Infarktusban = AMI 
  • -Májgyulladás heveny szakában 
  • -Mononukleózisban ( vírusos nyirokcsomó gyulladás, máj érintettségében) 
  • -Égési sérülésben 
  • -Szívkatéterezés után 
  • -Gyomorműtét után 
  • -Sugár károsodásban 
  • -Köszvény 
  • -Asztmában 
  • -Tüdőembóliában 
 

 

GGT 5-45 U/L = Gamma-Glutamil-Transzferáz 

Sejtek membránjához (héjához vagy falához) kötve található legnagyobb mennyiségben a vese sejtekben és a májban. Szerepe van az aminosavak szállításában a máj és epe diagnosztikában. 

 

Kórosan emelkedik:  

  • -Vírusos májgyulladásban 
  • -Alkoholos májkárosodásban 
  • -Fogamzásgátlók hatására 
  • -Elzáródásos sárgaságban 
  • -Tumor májáttétben 
  • -Máj véna trombózisban 
  • -Hasnyálmirigy gyulladásban 
  • -Szívinfarktusban 
Kóros csökkenés:  
  • -Citosztatikus kezelés után= Kemoterápában 
  • -Immunszupresszív terápiában= Transzplantációban 

 

 LDH 135-220 U/L = Laktát-dehidrogenáz 

Minden sejtben előforduló enzim, de nagy mennyiségben megtalálható a szívben, májban, vázizomzatban, vesében és a vörösvérsejtekbe is. Az LDH-nak fontos szerepe van a szabadgyökök felvételében és más molekulákhoz való szállításában, lekötésében. 

 

Kórosan emelkedik:  

  • -Szívinfarktusban 
  • -Heveny májgyulladásban 
  • -Izomsérülésekben 
  • -Vérszegénységben 
  • -Áttétekben 
  • -Tüdőembóliában 
  • -Tüdőgyulladásban

 

Fiziológiásan emelkedik vagyis normálisnak tekinthető az emelkedés:  

  • -Terhességben
  • -Egészséges újszülöttek esetében 

 

ALP 40-115 U/L = Alkalikus Foszfatáz 

Mindenütt előforduló enzim, májban, bélben, csontban, méhlepényben jelentősebben megtalálható, mint másutt. Különböző foszfát vegyületek bontásában van szerepe és a nukleinsavak szintézisében = felépítésében. 

 

Kóros emelkedés:  

  • -Csontanyagcsere zavarokban, csonttörés, D-vitamin hiány. 
  • -Részleges gyomoreltávolítás 
  • -Cushing-szindróma= Mellékpajzsmirigy betegség
  • -Csont áttétben 
  • -Myelóma = vérképzőszervi daganatban 
  • -Epeút elzáródás 
  • -Sárgaságban 
  • -Májdaganatban
  • -Mononukleózisban = Vírusos nyirok gyulladás máj érintettséggel 
  • -Terhességi toxiémiában 

 

Alkalikus normálisnak tekinthető bár magas eredményt mutat:  

  • -Gyermeknél, mert növés miatt a csontokban nő az értéke. 
  • -Terhesség befejezte előtt, a méhlepényből szabadul fel. 

 

Kóros csökkenés:  

  • -Hypothyreozis = Pajzsmirigy alúlműködésben 
  • -Skorbut = Súlyos C-vitamin hiány 
  • -Súlyos anaemia =vérszegénység 
  • -Radioaktív izotópok csontban való felhalmozódása esetén

 

Máj ultrahang

 

TBIL 3 -17 µmol/L = Totál Bilirubin vagy Összbilirubin 

A Bilirubin a vörösvértest festékanyagának és egyben vázának lebomlási terméke, egy kicsit bonyolultnak tűnő rendszeren keresztű ürük ki a szervezetből és szívódik vissza a maradéka. Az elpusztult és széteső vörösvértestekből kiáramló porfirinváz eljut vér útján a májba ahol az addig oldhatatlan úgynevezett Indirekt Bilirubin vízoldékonnyá válik. Ettől kezdve már Direkt Bilirubinnak hívjuk, ami epével ürülve epefestékként ürül két módon. Egyrészt - A bélből széklettel, annak barna színét adva. -Bélben Urobilinogénné alakul ( UBG), ami visszaszívódik és vesén át ürül a vizelet sárga színét adja. Erről vizelet vizsgálati résznél írtam. Az oldhatatlan Indirekt Bilirubin és az oldékony Direkt Bilirubin összességét hívjuk Összbilirubinnak vagy Totál Bilirubinnak. Emelkedett bilirubin mérhető, mégis normálisnak tekinthető újszülöttek és gyermekek estében, mert náluk magzati életben más vörösvérsejtek működtek, mint születés után. 

Ezen vörösvérsejtek rohamosan szétesnek és keletkeznek helyettük újak, így megemelkedik a Bilirubin szint is.  

  • -Születés után 0-24 óra múlva 85 µmol/L 
  • -Születés után 24-48 óra múlva 154 µmol/L 
  • -Születés után 3-5 nappal 205 µmol/L 
  • -Születés után 1 hónappal 26 µmol/L  

 

Kórosan emelkedik:  

  • -Epeút elzáródásban 
  • -Májsejt sérüléseben 
  • -Hemolízissel= Vörösvértest széteséssel járó folyamatokban 
  • -Májgyulladásban 
  • -Máj daganatokban 
  • -Epekövességben 
  • -Vegyszer hatások, gyógyszerek, 
  • -Alkoholizmusban  

 

DBIL vagy Direkt Bilirubin 7 µmol/L 

Totál bilirubinnál leírtak érvényesek ide, azzal a kivétellel, hogy ha direkt bilirubin értéke megemelkedik a vérben az azt jelentheti, hogy nem tud ürülni széklettel vagy vizelettel, vagy túl sok epefesték termelődik valami folytán. 

 

Kórosan emelkedik:  

  • -Májzsugorodásban 
  • -Zsírmájban 
  • -Májdaganatban 
  • -Epekőben vagy epeút elzáródásban 
  • -Hasnyálmirigy gyulladásban  

 

Magas Bilirubin szint okozta tünetek: a bőr sárásan elszíneződhet, mert felszaporodik a szövetek között a kiürülni nem képes festékanyag,szemfehérje besárgulhat. Bőr viszketés,lázas állapotok kísérhetik betegség előrehaladásától függően. 

 

 

 

Albumin= Alb: 

Egyszerű fehérje, amit elsősorban a máj termel, naponta kb. 10,5 g képződik. Fontos szerepe van az ion és pigment transzportban, és a szervezet fehérje tartaléka is.  

Normálisan emelkedik vagy csökken az értéke: 

  • -munkavégzés után 12 órával nő 
  • -fehérjeszegény táplálkozásban csökken 
  • -terhesség második és harmadik szakaszában csökken, azután lassan normalizálódik. 

 

Kórosan emelkedik: 

  • -májcirrózisban 
  • -égési sérülésben 
  • -cukorbetegségben 
  • -vesebetegségben 
  • -reumás lázban 
  • -daganatos betegségekben
  •  

 

Globulin 

A globulin szintén fehérje féleség, fertőző betegségek estén nő az értéke. Szintjét fontos mérni, ha ki akarjuk szűrni máj eredetű betegségről vagy fertőzésről van-e szó. A globulinoknak három típusuk van mind a három típus szintjének emelkedése más betegség gyanúját kelti:

 

az alfa-globulin: reumás láz, lupus, vesebetegség, 

a béta-globulin: májcirrózis, 

a gamma-globulin: koronária trombózis, csonttörés, TBC,

 

De összességében a globulin emelkedése gyulladásos folyamatokra utal. 

 

 

Albumin-Globulin hányados = A/G 

Értéke nagyban függ kortól, nemtől, fizikai állapottól, és a teszt módszerétől, így ennek a vizsgálatnak a referencia tartománya mindig az adott laborban van beállítva és a leleten feltűntetve.

Ahogy a neve is jelzi a két fehérje féleség arányát jelzi a vérben. Nemcsak akkor kérik a vizsgálatot, ha máj betegség vagy egyéb gyulladás gyanúja merül fel, hanem akkor is ha hirtelen súlyvesztése van illetve ödéma, vagyis vizenyő szaporodik fel a szervezetben.

 

 

 

Összfehérje = Totál Protein = TP: 60-80 g/L

A fehérjék lehetnek egyszerű fehérkék, ami csak aminosavakból áll és lehetnek összetett fehérjék, ekkor az aminosav melett más nem fehérjeeredetű rész is található. Összfehérjével az összes egyszerű és összetett fehérje mennyiségét vizsgáljuk. A TP értéke erős testi megerőletetéskor akár 10%-al is megemelkedhet.

 

Kórosan emelkedik: 

  • -kiszáradásban, ami lehet vizvesztés miatt vagy vízbevitel hiánya miatt is
  •  -krónikus gyulladásban

  

Kórosan csökken: 

  • -akut vagy krónikus gyulladások 
  • -keringési zavarok 
  • -mérgezés 
  • -cukorbetegség 
  • -hashártya gyulladás 
  • -vastagbél gyulladás 
  • -égési sérülések 
  • -tumoros betegségek 
  • -hasnyálmirigy gyulladás 
  • -feszívódási zavarban-coeliakia

Szerkesztés dátuma: szombat, 2012. május 19.
Nézettség: 79,235 Kategória: Gyógynövények » Egészség ABC
Előző cikk: Laborlelet értelmezése - Gyulladási fehérjék Következő cikk: Laborlelet értelmezése - Pajzsmirigy diagnosztika


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: