Magyar konyha - Gyógynövények - Egykomponensű kúrák

   

Dinnye kúra
A nagy kánikulában a behűtött dinnye kiváló felfrissülést hoz. A nyár méregtelenítésre is igen alkalmas, mert ilyenkor sokkal több folyadékot kívánunk, mint télen. Aktiválhatjuk vízháztartásunkat, ezt a sejtek felgyorsult anyagcseréje is segíti. Zöldségekhez, gyümölcsökhöz pedig könnyen és olcsóbban juthatunk. Háromnapos léböjtöt ajánlunk.
Egykomponensű kúrák
„Az egészséghez vezető út nem nehéz, és nem is drága.” Michel de Montaigne Az egykomponensű kúra azt jelenti, hogy a kúra ideje alatt csak egyféle anyagot fogyasztunk. Többféle olyan diéta lézetik, amelyeknél egyetlen élelmiszert, vagy az élelmiszerek egy kis csoportját kell csak alkalmaznunk.
Friss gyümölcs kúra
Dr. Heupke javaslata: Egy napra 40 dg alma,  70 dg körte,  40 dg banán.  A gyümölcsmennyiséget osszuk el 3-5 étkezésre. Ez a diéta nem tartalmaz zsírokat és fehérjét, tehát tehermentesíti az anyagcserét. Ha jól tudjuk emészteni a gyümölcsöket, hetente egy nap alkalmazzuk. Léteznek 10-12 napos gyümölcskúrák is.
Krumpli kúra
Héjában fõzzünk meg naponta egy-másfél kiló krumplit, majd ezt osszuk fel kis adagokra, 5-6 étkezésre. Só nélkül fogyasszuk! A kúra célja az ásványianyag bevitel, ami elsõsorban káliumbevitelt jelent nátriumbevitel nélkül. 2-3 napig alkalmazzuk. Hatása: vízhajtó, az anyagcserét tehermentesíti, vérkeringést és az emésztést javítja.
Nyerslé kúra
A nyerslé kúrák ismertek, közkedveltek, és nem okoznak gondot. Egy nap alatt körülbelül másfél liter cukrozatlan levet (zöldséglé, gyümölcslé) fogyasztunk, 5-7 adagra felosztva. A zöldséglevek elsõsorban nyomelemekben gazdagok, a gyümölcsökbõl készült levek pedig magas szõlõ- és gyümölcscukor tartalmúak. Ez a kúra nem tartalmaz rostanyagot.
Rizs kúra
Fõzzünk meg 30 dg barnarizst a megszokott módon, só nélkül, majd ezt a napi mennyiséget osszuk el több étkezésre arányosan. Ezt a kúrát alkalmazhatjuk hetente egy napon. Hatása: elsõsorban a vérkeringés javítása, a magas vérnyomás szabályozása.
Sárgarépa kúra
Nyersen reszeljünk le, vagy fõzzünk meg és passzírozzunk át naponta egy-másfél kiló sárgarépát. Ezt osszuk el egyenletesen, 5-6 étkezésre. Ne sózzuk meg! A sárgarépa bélkímélõ ballasztanyagokat tartalmaz.
Savókúra
A kúra szerint egy nap alatt 5-6 alkalomra elosztva egy liter savót kell elfogyasztani. A nagyobb folyadékigényt gyógyteával pótolhatjuk. (pitypang, csalán, cickafark) A savókúrák a legrégebben alkalmazott kúrák közé tartoznak. Már Hippokratesz idején alkalmazták az orvosok méregtelenítésre és salaktalanításra, különösen élelmiszer mérgezések és krónikus májbetegség esetén.
Tejkúra
A tejkúrák az oroszországi német orvos, P.H.Karell nevéhez kapcsolódnak, ezért ezeket Karell-kúráknak is nevezik. A kúra lényege napi egy liter tej elfogyasztása öt részre osztva. A kúra során fogyaszthatunk zsíros vagy sovány tejet, különféle aludttejféléket, irót, joghurtot, kefírt.

9 cikk | 1 / 1 oldal