A tejkúrák az oroszországi német orvos, P.H.Karell nevéhez kapcsolódnak, ezért ezeket Karell-kúráknak is nevezik. A kúra lényege napi egy liter tej elfogyasztása öt részre osztva.
A kúra során fogyaszthatunk zsíros vagy sovány tejet, különféle aludttejféléket, irót, joghurtot, kefírt.
A zsíranyag-csere problémákkal és köszvénnyel küszködõk vegyék figyelembe, hogy a joghurt nagyobb mennyiségű kedvezõtlenebb hatású balracsavarodó D(-)tejsavat tartalmaz. Az aludttej, kefír szinte kizárólag a szervezet számára értékes jobbracsavarodó L(+) tejsavat tartalmaz.
A tejkúrák lényege az anyagcsere, a vérkeringés és a gyomor-bél traktus általános tehermentesítésében rejlik. Természetesen lehetõség szerint bio minõségû tejet, esetleg kecsketejet szerezzünk be.