Fekete bodza


Fekete bodza

A muskotályos illatú virágokat édességekbe, pikáns mártásokba keverik. Ezenkívül üdítõitalokat, szörpöket készíthetünk belõle. A virágokból készült tea meghûlés, szénanátha, torokgyulladás, izületi bántalmak, székrekedés kezelésére alkalmas, izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító hatású. A C-vitaminban gazdag bogyók szíverõsítõk, lekvárok, zselék ízesítésére, színezésére jók. A friss bogyóból készült lekvárt, kipréselt nedvet, vagy a száraz termésbõl készült teát enyhe hashajtóként, izzasztóként és vizelethajtóként használják. A bogyókból bor is készíthetõ. A levél zúzódások és rándulások kezelésében hatásos. A levelébõl készült teát reumás bántalmak ellen, izzasztónak és lázcsillapítónak, valamint koszorúér betegségben szenvedõk légszomjának csillapítására ajánlhatjuk. A kínai orvoslásban a levéllel töréseket, izomgörcsöket kezelnek.

Vigyázat, az éretlen bogyók mérgezõek! A befõzésnél ügyeljünk rá, hogy a zöld, vagy félérett bogyók ne kerüljenek bele a fõzetbe. A bodza alkalmazása depresszív hangulat esetén is jó eredményeket mutat. A bodza nagymértékben lerövidíti a betegségek utáni lábadozási idõt, és kimerültség esetén is hatásos. A bodzalekvár és -lé terápiás adagja 1-2 evõkanállal, étkezés közben. A friss érett bogyó székrekedés ellen, a szárított bogyó ellentétes hatású, hasmenés ellen ajánlott.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. november 29. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,518 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Fehérakác Következő cikk: Fenyõ


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: