Csabaíre vérfű


Csabaíre vérfű

(sanguisorba minor - kis vérfű)

A sok C-vitamint tartalmazó, enyhén uborkaízû friss levelek javítják az emésztést, ezért saláták, saj-tok, levesek, salátaöntetek, frissítõk ízesítésére használják. Teájuk élénkítõ, enyhén vizelethajtó, véd a fogszuvasodástól. A növény latin neve a növény sebgyógyító és belsõ vérzést csillapító hatására utal.

Leveleit vörösborban főzik. 2 gr. levél 1 deci borban. Használható vérhasnál, hasmenésnél. Reggel, este kortyonként egy csészével elegendő.

Vérhányásnál a gyökér porát mézzel vegyítve használjuk. Négy kávéskanállal a mézes porból, egy napra elegendő.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. november 29. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 3,047 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Cickafark Következő cikk: Császárgomba


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: