Kucsmagomba


Kucsmagomba

Kucsmagomba

Morchellaceae, szömörcsög, süveggomba

Népi elnevezése: Szentgyörgy gomba, Süveg gomba.

 

Leginkább hegyvidéki erdei tisztásokon, erdőszéleken, erdei utak mentén nedves füves helyeken található, néhány fajtája fenyvesekben, hegyvidéken és homokon talajon terem. Kimondottan tavaszi gomba márciusban, áprilisban terem. Hazánkban egyik fajtája sem túl gyakori, némelyiket csak a Duna-Tisza közén találhatjuk meg. Erdélyben a kucsmagombát harapégés gombának is hívják, az élőhelye miatt. A szakirodalom is tud róla, hogy bizonyos kucsmagombák valóban kedvelik a valamikor felégetett, hamvas termőhelyeket. A gomba két részből, tönkből és annak csúcsán kucsma vagy süvegszerű kiszélesedésből áll. Felülete gödrös, ráncos, tekervényes. Belseje rendszerint üres vagy rekeszes ezért jól tölthető. Húsa puha, törékeny. Rendszerint egyesével termőek, de előfordulnak tömegesen is. Kucsmája barna, de lehet világossárga színű is, felületét bemélyedt mezőcskék borítják. A kucsmagombák közül a legtöbb ehető: ízletes kucsmagomba, a fattyú, a hegyes és a sötét kucsmagomba, a cseh- és sima süvegű kucsmagomba. A mérgezőek közül ismertebbek a redős és vörösbarna, a homoki, az óriás és a csúcsos kucsmagomba. A kucsmagomba elnevezés kb. 150 éves. Már XVI. századi erdélyi szakácskönyvekben is fellelhetők a kucsmagombával készülő receptek. Minden ételnek kitűnő, de enyhén fűszerezett darált hússal vagy szárnyas aprólékkal töltve felülmúlhatatlan csemege.

Magyarországon ugyan csak néhány vidéken gyakori, mégis a legkedveltebbek az ízletes és a fattyú kucsmagomba. A kucsmagombák legtöbb fajtája igen könnyen romlik, még szárított állapotban is. Ha előbb megfőzzük, hűtőben néhány napig eláll. A legtöbb gombához hasonlóan, a kucsmagombáknál is tanácsos inkább a fiatal példányokat felhasználni. Ugyan nem mérgezőek, nem árt itt sem az óvatosság. A cseh kucsmagombánál pl. ha idősebb példányhoz sikerül hozzájutnunk, forrázás nélkül semmiképp ne használjuk! A kucsmagombákat ne fogyasszuk nyersen, mert allergiát okozhatnak! A kucsmagombák legtöbb fajtája igen ízletes, így a legkülönbözőbb ételek elkészítéséhez használhatjuk. Igen jó levesekbe, rizses gombának, hússal töltve, szalonnával sütve. Mindezek mellett kitűnő ételek készíthetőek a szárított gombából is. 

 

Energiatartalom:

27 kcal, 113 kJ/100 gramm

 

Vitaminok, ásványok:

C vitamint és vasat tartalmaz nagyobb mennyiségben.

 

 

      

 

 


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2012. július 15.
Nézettség: 2,334 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Komló Következő cikk: Kutyafa (+)


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: