Szarvasgomba


Szarvasgomba

 

Szarvasgomba

Tuber uncinatum

Népies elnevezése: Disznó gomba, Földi kenyér.

 

A Kárpát-medencében is jól ismerték a szarvasgombát mindaddig, amíg szokás volt a disznókat kihajtani az erdőbe makkoltatni. A disznó bolondja a szarvasgombának, nem kell biztatni, hogy kitúrja magának, így aztán a kondásnak is jut belőle. A tizenkilencedik században Dobos C. József már tartósította, 1904-ben pedig Hollós László akadémiai székfoglalóját a hazai szarvasgombáról tartotta. Mivel a föld alatt él és fekete, ezért régen az ördöghöz tartozónak hitték, és csalással, hamissággal hozták kapcsolatba. Mondják, hogy a szarvasbikák bőgés előtt ettől kapnak erőre (innen a régi magyar neve: gímgomba), és az emberek közt is becses szerelmi ajándéknak számít. Napfényes, meleg, meszes talajú homoki akácosokban, erdőszélen, illetve meszes talajú erdők üde részein, erdőszélein, a föld alatt terem. Egy fészekben gyakran több termőtest is található. A termőtest zárt gömbölyded vagy tojás alakú, szabálytalan formájú., általában lyuktalan, dió nagyságú, néha ököl méretű is lehet. Spóráik világos színűek. Illata a főtt kukoricára emlékeztet. Barnás fekete színű vastag kérgét sokszögletű, piramisszerű fekete szemölcsök díszítik, amitől rücskössé válik, belseje márványozottan erezett, fehéres színű, húsa rugalmasan merev. Júliustól decemberig terem. Számos rokona közül a legismertebbek a nyári szarvasgomba és a francia szarvasgomba, mely utóbbit termesztik is, valamint a téli szarvasgomba, mely nálunk sem ritka, bár kisebbek és kevésbé értékesek. A homoki szarvasgomba azonban csak fiatalon ehető.

Inkább fűszerként használandó vadhúsokhoz, mártásokhoz, tésztákhoz. Ha tehetjük vásároljunk friss szarvasgombár, és azt amilyen gyorsan csak lehet használjuk fel. Szedés után ezek a gombák gyorsan veszítenek aromájukból, ezért érdemes a legerősebb illatú darabokat venni.

Ha elmúlt a szarvasgomba-szezon, megvehetjük fagyasztva, tartósítva (konzervben, üvegben), vagy krémnek, olajnak feldolgozva. A vízben eltett szarvasgombát előzőleg megfőzik (a legtöbb konzerv ilyen), amitől az ízének jelentős részét elveszti. Az olajban, szeletelve eltett gomba általában jól megőrzi az aromáját. Szintén jó ízhatást várhatunk a szarvasgomba-krémektől. A legolcsóbb, mégis hatékony változat a szarvasgomba ízű olaj. Pár napig eltarthatók hűtőszekrényben, légmentesen záródó dobozban. A dobozba tegyünk egy darab szalvétát, ami felszívja a kicsapódó nedvességet. Olajba áztatva akár egy évig is eltartható. A tisztítást sokak szerint száraz kefével érdemes végezni, mert a mosás eltávolítja az aroma nagy részét, amely főleg a héjon található. Mások higiéniai okokból inkább a mosást választják. Ha a hámozást választjuk, akkor sem kell eldobni a héjat, mert felhasználhatjuk mártások vagy levesek ízesítésére. A szarvasgombát a legízletesebb, legzamatosabb gombának tartják. Főleg pástétom, kolbász, libamáj ízesítésére használják, borban főzve, húsba göngyölve, felmelegített vajon megforgatva, és az ételhez illő alaplével párolva is mennyei eledel. A szarvasgombát enyhe ízű ételekhez fogyasszuk, amelyek nem nyomják el a zamatát. Együk például olasz tésztákkal, rizottóval, tojásételekkel, de kiválóan egy nagyon egyszerű étellel is, nevezetesen a vajas kenyérrel. A szarvasgombát lehetőleg ne hőkezeljük, ha mégis, akkor ne sokáig és ne magas hőmérsékleten. A klasszikus módszer mikor feltálalták az ételt, az asztalhoz lép a főúr a szarvasgomba-gyaluval és minden tányérra szel egy keveset.

 

 

      

 

 


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2012. július 15.
Nézettség: 1,415 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Sötét Trombitagomba Következő cikk: Szelídgesztenye


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: