Erdőszéli Csiperke


Erdőszéli Csiperke

 

Erdőszéli csiperke

Agaricus arvensis 

 

Egész Európában megtalálható. Az erdőszéli csiperke lomb- és fenyőerdőben, az erdőszéleken terem, akácerdeinkben a leggyakoribb gombák közé tartozik. Ritkán erdőben, erdei tisztásokon, erdei utakon, kertben mindenfelé előfordulhat. Tavasztól őszig gyűjthető. Az erdőszéli csiperke könnyen összetéveszthető a fehér gyilkos galócával! Nyomásra sárguló, vagy tinta (karbol) szagú fajai szintén mérgezőek.

Közepes- és nagy termetű gombák. Lemezeik szabadok, kezdetben halvány rózsaszínűek, majd gyorsan megbarnulnak. Spóraporuk csokoládébarna, tönkjük galléros, színük fehér, vagy barnásan pikkelyes. Nyomásra sárguló, vagy tinta (karbol) szagú fajai mérgezőek. Hazánkban mintegy 44 faját tartják számon, melyek közül a legismertebbek: a kétspórás, a kerti csiperke és rokonai, a sziki csiperke, a fenyves csiperke és rokonai, az erdőszéli csiperke és rokonai, az ízletes, az óriás csiperke. Vásárlásnál keressük a sérülésektől mentes, friss, kemény, egységesen fehér példányokat. Jól szárad, de nedvszívó és penészedő, ezért csak gondosan tárolva tartható el. Ha fagyasztani szeretnénk, fagyasztás előtt pároljuk át és töröljük szárazra. Az erdőszéli csiperkét soha ne hámozzuk meg! Az értékes táp- és ízanyagok jó része ugyanis épp a kalap felbőre alatt van. Felhasználás előtt tiszta kefével, vagy késsel kaparva tisztítsuk meg. A tönk alján lévő esetleges szennyeződéseket éles késsel távolítsuk el, majd a gombát folyó víz alatt alaposan mossuk át. (Csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg, mert gyorsan romlik, és ne áztassuk, mert egyrészt kioldódnak az értékes tápanyagok, másrészt megszívja magát vízzel, amelyet elkészítés közben már nehéz elpárologtatni.) Az erdőszéli csiperke az egyik, hanem a legízletesebb csiperkeféle. A többi csiperkéhez hasonlóan számos módon elkészíthető. Jó levesnek, salátának, rántva, húshoz, ételízesítőnek is. Gyakorlatilag bármilyen gombás étel készíthető belőle.

 

Energiatartalom:

25 kcal, 105 kJ/100 gramm

 

Vitaminok, ásványok:

D vitamint, és B2 vitamint tartalmaz nagyobb mennyiségben.

 

  

 

 

 


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2012. július 15.
Nézettség: 1,534 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Erdei szömörcsög Következő cikk: Fagyal (++)


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: