Laskagomba


Laskagomba

Laskagombák

Pleurotaceae 

 

A laskagombák nagyon gyakoriak Magyarországon és az egész mérsékelt övben. Évezredek óta ismert és kedvelt gombák. Hazánkban az Alföldön igen gyakori az előfordulása. Jellegzetesen őszi faj. Vadon legelőkön, réteken, különféle élő fák törzsén, fatuskókon, gyakran bokron tövén terem, de kedvelt a termesztett változata is. (Magyarország nagy sikereket ért el a késői laskagomba termesztésében.) A laska a konyha más részéről is ismert lehet, mert nagyanyáink a tésztákat is laskára vágták, ha például levesbetétet akartak készíteni a vasárnapi húsleveshez. Miután nagyobbrészt fán terem, ezért féloldalas, kajla kalapú, gomba, melyek spórája fehér. Tönkben erősen rostos, nehezen elszakítható. Néha kicsi (2-10 cm), néha igen nagyra is megnő (35 cm-ig). Színe többnyire szürkésfehér, barna, vagy akár fekete is lehet. Bár a laskagombák jól jellemezhető, körülhatárolt csoportot alkotnak, hovatartozásuk mégis vitatott. Fajtái közül ismertebbek a késői és a nyári laskagomba, az erest tönkű, a pihés, valamint az ördögszekér laskagomba, valamint a pikkelyes fagomba. A pikkelyes fagombán kívül, a felsoroltak közül gyakorlatilag bármelyik megvásárolható.

A gomba legyen sérülésektől, ütődésektől mentes, roppanós, egységes színezetű. Frissen 3-4 napig is eltárolhatjuk hűtőszekrényünkben. Hosszabb ideig csak szárítva, vagy gombapor formájában áll el. A gombát a felhasználás előtt alaposan mossuk át. A tönk szívóssága, rostossága miatt tanácsos azt apróra vágva vagy darálva, jól megfőzve fogyasztani. A kalap jóval rövidebb hőkezelést igényel, mint a tönk, így ezt mindenképpen vegyük figyelembe az elkészítés során. A laskagombát keresztirányban, karikára célszerű vágni. A laskagomba számtalan módon elkészíthető. Levesbe és húsételhez, szárítva is fogyasztható. Miután igen széleskörűen felhasználható és kedvelt gombafajról van szó, tulajdonképpen csak kreativitásunktól függ, milyen ételt készítünk belőle.

 

 

Energiatartalom:

37 kcal, 155 kJ/100 gramm

 

Vitaminok, ásványok:

Tartalmaz többek között A, B6, B12 és C-vitamint, folsavat, magnéziumot, vasat, cinket és szelént.

 

  

 

 


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2012. július 15.
Nézettség: 1,767 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Kutyatej (++) Következő cikk: Lestyángyökér


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: