Cserepes gereben


Cserepes gereben

Cserepes gereben

Sarcodon imbricatus

 

 

Nyár végi, őszi gomba. Fenyő és lomberdőben egyaránt előfordul.

Rendszerint csoportosan terem, főleg fenyőerdők talaján, kizárólag ősszel. Kalapja átmérője a kifejlett példányoknál átlagosan 10–15 cm., találtak viszont már 30 cm átmérőjű kalappal rendelkező egyedet is. Kalapja fiatalon félgömb alakú, később laposra szétterül, majd tölcséres lesz. Sötétbarna, majdnem fekete pikkelyek borítják, a kalap alján körülbelül 1 cm hosszú tüskék vannak. Ezek kezdetben fehérek, majd szürkék lesznek, törékenyek. Tönkje rövid, vastag, tömör, majd az aljától kezdve fokozatosan megbarnul. A hús fehéres, a tönk aljában barnás, sajt keménységű, fűszeres illatú, íze kellemes, az idős példányoknál kesernyés, fanyar. Más gombával nem téveszthető össze. Erős, fűszeres íze miatt önállóan ételt nem lehet készíteni belőle, kis mennyiségben viszont kitűnő fűszergomba gyanánt levesekbe, paprikásokba. Ehető, de nyersen megárthat. A szárított gombából őrölt gombapor jóízű fűszer. Az elöregedett példányok húsa megkeményedik, elrostosodik, és így ezek nem fogyaszthatók.

 

  

 

 


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2012. július 15.
Nézettség: 1,162 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Császárgomba Következő cikk: Ebszőlő csucsor (++)


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: