Májgomba


Májgomba

Májgomba

Fistulina hepatica

 

 

Lombhullató fák, különösen tölgyfák törzsén, tuskóján gyakran a fa odvában terem vagy üregeiben terem. Nyár végén és ősszel fordul elő. Májra emlékeztető, nyelv alakú, nagy termetű, főleg csak fák oldalán fejlődő gomba. Húsa a nyers húsra emlékeztet, rostos, és vöröses levet tartalmaz. Kezdetben gömbölyded, később máj vagy nyelv alakú, szétterülő, sokszor igen nagyra növő, kb. 40 cm-ig. Nemritkán rövid tönkje is van. Felül narancssárga, rozsdabarna, barnás vérvörös, végül sötétbarna. Felülete érdesen szemesés, esős időben erősen nyálkás. Csöves, likacsos szerkezetű, a csövek nyílásai aprók. A csöves rész a hússal összenőtt. Színe világos, fehéres sárgás, rozsda sárga. Nyomásra barnásvörösen foltosodik. Felszíne egyenetlen, mert a csövek nyílásai nem egy magasságban vannak és néha vöröses, vizes cseppeket izzad ki. Spórái gömbölyűek, barnássárgák. Húsa puha, feltűnően rostos, szálakra foszló. A nyers húsra emlékeztető vöröses hússzínű, sugaras, fehéres rostszálaktól csíkos. Véres vízre emlékeztető vöröses levet tartalmaz. Kissé savanykás ízű, az idős gomba erősebben savanyú, összehúzóan fanyar. Gyümölcsre emlékeztető szagú.

Ehető. Nem gombaízű, ezért ízesítésre más gombát tehetünk hozzá, vagy úgy lehet fogyasztani, mint a húst, rántva, sütve vagy vadasan, de salátának és savanyú levesben is használható. Csak a fiatalját együk, az idős gomba fanyar. Elkészítés előtt célszerű a szeleteket vízben áztatni, hogy csersav tartalma kiázzon. Piaci árusításra nem alkalmas, mert puha húsa nem állóképes lédús. és hamar romlik.

Más gomba alig hasonlít hozzá. Húsa minden más hasonló gombától megkülönbözteti. Néhány taplógomba alakra ugyan hasonló, de azok fásan kemények. Fiatal példányait gyűjtik, felhasználásakor a kalapjának tövét eltávolítják, majd felszeletelve, hagymával, fokhagymával megsütve, és utólag fűszerezve, húspótló főételként is tálalható. Elkészítés előtt a gombaszeletek vízben áztatják, hogy csersavtartalma kiázzon. Egyes helyeken, ha nagyobb mennyiséget sikerült begyűjteni, savanyítással tartósítják.

Nincs igazán hasonló gombafaj, a vöröses színű taplófajok mind fásan kemények, szívós húsúak.

 

      


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2012. július 15.
Nézettség: 1,902 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Magyal (+++) Következő cikk: Mák (+++)


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: