Fagyöngy


Fagyöngy

Téli hónapokban már csak a gyógynövények gyökerei gyűjthetők, egyetlen növény van még csupán termés alatt novemberben ez pedig a Fagyöngy. Madárlépnek nevezték, mert hosszú ideig fõzve pépszerû anyagot készítettek belőle, melyet madár-, és légyfogónak használtak. Erre utalhat egyik magyar elnevezése is: „enyvesbogyó”. 

Bizalommal fordulhatunk felé, ha szív-, és érbetegségben szenvedünk, mert fő hatóanyaga, egy acetilkolinnal rokon kolinszármazék, vérnyomáscsökkentő hatású. Szívre ható olipeptideket is tartalmaz. Hatóanyagai mindig komplex módon befolyásolják a szervezet működését, mennyiségük, és összetételük nagyon változó, elsősorban attól a gazdanövénytől függ, melyen a fagyöngy élősködik. Az almafáról gyűjtött a legértékesebb, valamivel kevésbé értékes a jegenyefenyőn, nyírfán, kőrisfán növő, legkevésbé felelnek meg a juharról, hársról, dióról, fûzről, nyárfáról gyűjtött egyedek. Kizárólag a fehér fagyöngy levelei és hajtásai gyógyító drogok!! Nyugtató hatású gyógynövényekkel kombinálva ideges szívpanaszokban jó eredmény várható a fagyöngytől. Kedvezően hat az elhasználódási betegségekben, pl.: érelmeszesedésben, idõskori szívártalmakban. A magas vérnyomást csökkenti, az alacsonyat emeli, mert a szívmûködést erõsíti, a vérkeringést szabályozza, és ezáltal megszünteti a szédülést, fejfájást, fülzúgást.

 

 

 

Ázata: 2-4 kávéskanálnyi leveles hajtását 2,5 dl állott vízben szobahõmérsékleten áztassuk estétõl, reggelig. Felét éhgyomorra, reggeli elõtt, másik felét utána fogyasszuk el. Aznap esetleg még egy adag fogyasztható.

Eddig említett hatásán kívül; elősegíti a menstruációs vérzések szabályozódását, a méhvérzés-zavarok megszûnését is. Fokozza az anyagcserét, az emésztőmirigyek tevékenységét, s ezáltal az előzőleg csökkent testi és szellemi teljesítőképességet. Daganatellenes hatása is van!

 

 

 

További novemberben gyûjthetõ gyógynövények:

- Angyélikagyökér (gyomorerősítő)

- Árnikagyökérzet (visszér betegségekre)

- Bojtorjángyökér (izzasztó, vizelethajtó)

- Borókabogyó (emésztés, vesegyulladás)

- Édesgyökér (légút, élénkít, erősít)

- Fagyöngy ágrészek (érelmeszesedés, vérnyomás)

- Fekete nadálytőgyökér (szív, izület)

- Fekete ürömgyökér (epilepszia)

- Földi bodzagyökér (izzasztó, vizelethajtó)

- Gyermekláncfûgyökér (máj, ekcéma)

- Iglicgyökér (vízhajtó, reuma)

- Kálmos gyökértörzs (emésztés)

- Kankalingyökér (köptető, reuma, köszvény)

- Katángkórógyökér (kötőhártya gyulladás)

- Lestyángyökér (emésztés, vízhajtás)

- Macskagyökér (álmatlanság, nyugtató)

- Mezei iringó gyökere (vértisztító)

- Örvénygyökér (bronhitisz)

- Tarackbúza-gyökértörzs (vértisztító)


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2013. április 4.
Nézettség: 1,459 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Katáng Következő cikk: Fehérmályva

Forrás:
www.eletteregyesulet.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: