Ebszőlő csucsor (++)


Ebszőlő csucsor (++)

Az ebszőlő csucsor évelő növény, fásodó gyökerekkel. Szára elágazó, elfekvő vagy felkúszó, alul kissé fásodó. Levelei szórt állásúak, lándzsa alakúak vagy megnyúlt tojásdadok, kihegyesedő csúccsal. A levelek válla sokszor két oldalkaréjra tagolt. A virágok ötszirmúak, a szirmok lilásak, visszahajlók, az aranysárga porzók szorosan körülfogják a bibét. A virágok 10-20-asával összetett, többé-kevésbé lecsüngő bugás virágzatot alkotnak. Júniustól augusztusig virágzik, termései borsónyi piros bogyók.

Felálló szárú, fehér virágú és feketés bogyójú növény a fekete csucsor (Solanum nigrum L.). Gyomtársulásokban gyakori.

Elterjedés, élőhely: Európában, Észak-Afrikában és Ázsia legnagyobb részén megtalálható növény. Kedveli a nedvesebb talajviszonyokat, ennek megfelelően elsősorban ártereken, mocsarakban, nyirkos erdőkben és gyomtársulásokban fordul elő. Az egész országban gyakori.

Mérgező: termése.

Hatóanyagok: szolanonin, szolanokapszin, protoveratrin.

Hatása: főleg gyermekeknél észlelték. A tünetek néhány óra után jelentkeznek, hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, tág pupillák, látási zavarok, fejfájás, láz, izgatottság vagy kábultság, görcsök delírium, majd légszomj formájában. A mérgezés néha halálos lehet amit a légzésbénulás okoz.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. április 7.
Nézettség: 1,568 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Cserepes gereben Következő cikk: Édesgyökér

Forrás:
mammy.uw.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: