Kutyatej (++)


Kutyatej (++)

A kutyatej (Euphorbia) a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjának névadó nemzetsége közel 1700 fajjal.   Pallas nagy lexikona szerint: ebtej, farkastej, farkasfű, tejesfű, fűtej.

A mérsékelt égövtől a trópusokig terjedt el az Ó- és az Újvilágban egyaránt; a legtöbb Afrikában és Dél-Amerikában. Európában mintegy száz fajuk honos; ezek közül Magyarországon 37 él vadon. Páratlanul változatos nemzetség: a fajok között apró egyéves növények (mint például a farkas kutyatej és fatermetű, pozsgások egyaránt előfordulnak. Valamennyi faja fehér tejnedvet tartalmaz, a nemzetség erről kapta magyar nevét. Levelei váltakozva vagy átellenesen, ritkán örvösen állnak. Többnyire egyivarú virágainak nincsenek sziromlevelei, ezeket időnként a murvalevelekből átalakult ál-csészelevelek pótolják. A többnyire nem túl feltűnő virágok a beporzó rovarokat a bőséggel termelt nektárral csalogatják. 

Mérgező: tejnedv.

Hatóanyag: euforbon.

Hatás: a növény elfogyasztása száj, gyomor és bélgyulladást okoz. Hányás, hasmenés, szédülés, görcsök, szívpanaszok, pupillatágulat. Súlyos esetben ájulás következik be. Gyakori a vizelet véres elszíneződése.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. április 8.
Nézettség: 1,504 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Kutyafa (+) Következő cikk: Laskagomba

Forrás:
hu.wikipedia.org


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: