Magyar konyha - Gyógynövények - Fűszernövények

   

Ánizs
Étvágyjavító, emésztésserkentõ, vértisztító, hurutoldó, idegerõsítõ, felfúvódást szüntetõ, bél- és epebántalmak ellen hatásos. Gyermekek jóízû szélhajtó és hurutoldó teája. Ánizsolaj - általános mûködésszabályozó, élénkítõ. Hatásos idegi eredetû emésztési zavarok, idegi eredetû szívzavarok, impotencia, frigiditás, migrén, asztma, menstruációs görcsök, és köhögés gyógyításánál.
Babér
Az ókori görögök azt tartották róla, hogy képes megõrizni, fenntartani, sõt megerõsíteni az egészséget, fokozni a boldogságot. Levesbe téve megelőzi a belekben a gázképződést és az emésztési zavarokat. Külsőleg vászonba takarva pakolásként a mellkasra téve enyhíti a hörghurutot és a köhögést.
Bazsalikom
A görög basileus szóból származik, királyt jelent, ami a füvek közötti helyére utal. A bazsalikomot abban az olajban használták, amivel a görög királyokat felkenték. Felhasználható: paradicsomételekben, hüvelyes- zöldséglevesben, uborka-, paradicsom- és fejessalátákban, gyümölcssalátákban, sajtszószban, fûszerezett ecetben.
Borágó
Úgy tartották bátorságot ad, és jókedvre deríti a szívet. Nyugtatónak is használták ital formájában. Felhasználása: uborka és zöldsaláták salátaöntetében, káposztaételekben, fehér- és zöldbab ételekben, gyümölcsalátákban, fûszeres vajakban. Gyógyhatása: A hagyomány szerint virága és levele egy pohárnyi borban nagyobb megterhelések idején csökkenti az idegfeszültséget.
Borókabogyó
Vízhajtó, szélhajtó, étvágygerjesztõ, vesekõ- és epekõoldó. Izzasztó hatású csúz- és köszvénybántalmaknál. Ilyenkor 1 dekát veszünk 2 deci vízre. A bogyókból lekvár is készíthetõ. Naponta 1-2 kiskanállal vízhajtóként, epe- és vesemûködés serkentõként alkalmazható.
Bors
A feketebors a növény éretlenül szedett,, szárított termése. A fehérbors az érett termés, héj nélkül. Étvágygerjesztõ, de a májat, epét, vesét, végbelet megtámadhatja. Inkább borsikafüvet használjunk helyette. Baktériumölõ, így tartósításra is alkalmas. Vizelethajtó, felfúvódást szüntet. Jó székrekedés, émelygés, szédülés és izületi gyulladás ellen.
Borsikafű
A legõsíbb fûszernövények egyike. Igen erõs illata miatt az istenek eledelének tartották. Az emésztõ-szervrendszerre gyakorolt fertõtlenítõ hatása régóta ismert. Serkentõszerként is használták. Felhasználható: bablevesbe, káposztába, lencsébe, krumpliételekbe keverve, uborka- paradi-csomsalátába, majonézbe, sajtmártásba, fûszeres olajat, ecetet készíthetünk belõle.
Borsosmenta
A rómaiak mentával dörzsölték be az asztalt, vendégszeretetük jeléül. Felhasználható: gyümölcssalátákba, joghurtos öntetekbe, zöldbabhoz, sárgarépához, káposztafélékhez, gyümölcs- és zöldségturmix italokba, ivólevekbe. Gyógyhatása: Teája a tavaszi és õszi hurutos idõszakban megelõzõ védõital, hidegen élvezeti tea. (A megmosott leveleket leforrázzuk, 5-10 percig állni hagyjuk.
Citromfű
Már a görögök és a rómaiak is használták ezt a kellemes, üdítõ citromillatot árasztó mediterrán növényt. Arábiában azt mondják: "A citromfûbõl készült tea a szívet boldoggá és vidámmá teszi." Úgy tartották, a citromfû valósággal új életre kelti az embert. Depresszió elleni terápiákban ma is használják teáját.
Édeskömény
Az ókori népek is ismerték és termesztették. Zölden kellemes ánizsra emlékeztetõ, édeskés illata és íze van. Felhasználható: levele hüvelyes levesekbe, fõzelékekbe, krumpli- céklasalátába, magja uborkasalátába, levesek, mártások ízesítésére. Gyógyhatása: Elsõsorban a magját használjuk. nyálkaoldó hatásának köszönhetõen jó hasznát vehetjük légcsõhurut és köhögés ellen.

26 cikk | 1 / 3 oldal