Kakukkfű


Kakukkfű

Neve görögül bátorságot jelent, a növény a bátorság szimbóluma volt. Erõsítõ, frissítõ hatása miatt ételeket, italokat fûszereztek vele, emellett jól ismerték antiszeptikus, tartósító hatását is, az ókori Egyiptomban balzsamozásnál használták.

Felhasználható: Megkönnyíti a zsírok emésztését, fûszeres levesekben, paradicsomleves, hüvelyes leves, fõzelékekben (bab, répa, gomba, cékla, káposzta) mártásokban, paradicsomsalátában, növényi ecetekben.

Gyógyhatása: Teának megfõzve köptetõ, légutak fertõtlenítõje, légcsõhurut ellen igyuk. Görcs-oldó, bronhust tágító hatása miatt szamárköhögésben és tüdõasztmában jó eredményeket lehet vele elérni. Étvágygerjesztõ, ártalmatlan fûszer, diétában is alkalmazható. Olaszos mártások, pizzák fûszere. Fürdõvízben frissítõ.

Kakukkfűolaj - idegerõsítõ, sápadt vérszegénynek adjuk, alacsony vérnyomáson segít, ke-ringési zavarokon, fehérvérsejt képzést szabályozza, általános mûködésszabályozó, gyomor- és bélfertõzésen javít.

Külsõleg sebek, furunkulusok borogatója, szájüregi gyulladás esetén öblítõ, gargalizáló, izületi gyulladásnál, reumánál, hajhullásnál ecsetelõ, illetve borogató.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. november 29. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,584 Kategória: Gyógynövények » Fűszernövények
Előző cikk: Izsóp Következő cikk: Kapor


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: