Tárkony


Tárkony

Neve a görög drakon szóból származik, sárkányt jelent.Talán sokfelé ágazó, csavarodó, kacska-ringós gyökerére utal. A "sárkánynövényt" mérges harapások, légzészavarok gyógyítására és altatónak használták.

Felhasználható: borsó-, bablevesekbe, zöldbab-, borsó-, krumplifõzelékbe, salátaöntetekbe, paradicsom-, uborka-, káposztasalátába, ecetes savanyúságokban. A tárkonyecetet úgy készítjük, hogy egy szál tárkonyágra annyi almaecetet töltünk, hogy ellepje. Átveszi az aromáját, finom.

Gyógyhatása: Teája vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású. Vércukorcsökkentõ, ezért cukorbetegeknek gyakran adjuk.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. november 29. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 2,181 Kategória: Gyógynövények » Fűszernövények
Előző cikk: Szurokfű Következő cikk: Vanília


   







Tetszik  

Megjegyzések

Araczki András
szerda, 2014. május 14. 19:02
A tárkony az egyik legzamatosabb, bár kevésbé használatos fűszerünk. Egy átlag háztartásban nagyjából tárkonyos krumplileveshez vagy –főzelékhez, esetleg csirkeragú leveshez szoktuk használni. Pedig felhasználási módja és egészségre gyakorolt jótékony hatása igencsak számottevő.

Fogyasszunk minél több friss tárkonyt, hiszen szezonja van, szépen zöldellnek a tavaly elültetett bokrok. Ha túl sok van belőle, tegyük el ecetesen télire, hiszen így is kiváló ízesítő.

Ha fáj a fogunk, rágjunk el egy kevés friss tárkony levelet, erős illóolajával hamar elmulasztja a fájdalmat. Hatásosabb, hogyha az összerágott pépes tárkonyt a fájós fogon hagyjuk állni egy darabig. Alkalmazhatjuk enyhe nyugtatószerként, emésztés serkentőként, de enyhébb szívproblémák esetén is hatásos lehet.

A szervezetben felgyülemlett méreganyagokat semlegesíthetjük rendszeresen fogyasztott tárkonyteával. De enyhíthetjük a menstruációs görcsöket, vagy akár álmatlanság, kimerültség esetén is igencsak hatékony.

A tárkonyteát könnyű elkészíteni: tegyünk egy fél maréknyi levelet egy edénybe, majd öntsünk rá forrásban levő vizet. Fedjük le, és hagyjuk állni tíz-tizenöt percet, majd igyunk belőle napi egy-két csészével.

Emésztés segítésére vagy hasmenés ellen készítsük el a következő igencsak hatásos szert: egy befőttes üvegbe tegyünk egy marék szárított tárkonyt, majd öntsünk rá almaecetet. Keverjük össze, hagyjuk egy-két napot állni, majd minden étkezés előtt fogyasszunk el belőle egy-egy evőkanállal.

Ha hosszabb ideje makacsul visszatérő csuklással küzdünk, rágjunk friss tárkonylevet addig, amíg a probléma meg nem szűnik.

Forrás:twice.hu/eletmod/sokoldalu-izletes-es-egeszseges-tarkony




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: