Neve a görög drakon szóból származik, sárkányt jelent.Talán sokfelé ágazó, csavarodó, kacska-ringós gyökerére utal. A "sárkánynövényt" mérges harapások, légzészavarok gyógyítására és altatónak használták.
Felhasználható: borsó-, bablevesekbe, zöldbab-, borsó-, krumplifõzelékbe, salátaöntetekbe, paradicsom-, uborka-, káposztasalátába, ecetes savanyúságokban. A tárkonyecetet úgy készítjük, hogy egy szál tárkonyágra annyi almaecetet töltünk, hogy ellepje. Átveszi az aromáját, finom.
Gyógyhatása: Teája vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású. Vércukorcsökkentõ, ezért cukorbetegeknek gyakran adjuk.
Fogyasszunk minél több friss tárkonyt, hiszen szezonja van, szépen zöldellnek a tavaly elültetett bokrok. Ha túl sok van belőle, tegyük el ecetesen télire, hiszen így is kiváló ízesítő.
Ha fáj a fogunk, rágjunk el egy kevés friss tárkony levelet, erős illóolajával hamar elmulasztja a fájdalmat. Hatásosabb, hogyha az összerágott pépes tárkonyt a fájós fogon hagyjuk állni egy darabig. Alkalmazhatjuk enyhe nyugtatószerként, emésztés serkentőként, de enyhébb szívproblémák esetén is hatásos lehet.
A szervezetben felgyülemlett méreganyagokat semlegesíthetjük rendszeresen fogyasztott tárkonyteával. De enyhíthetjük a menstruációs görcsöket, vagy akár álmatlanság, kimerültség esetén is igencsak hatékony.
A tárkonyteát könnyű elkészíteni: tegyünk egy fél maréknyi levelet egy edénybe, majd öntsünk rá forrásban levő vizet. Fedjük le, és hagyjuk állni tíz-tizenöt percet, majd igyunk belőle napi egy-két csészével.
Emésztés segítésére vagy hasmenés ellen készítsük el a következő igencsak hatásos szert: egy befőttes üvegbe tegyünk egy marék szárított tárkonyt, majd öntsünk rá almaecetet. Keverjük össze, hagyjuk egy-két napot állni, majd minden étkezés előtt fogyasszunk el belőle egy-egy evőkanállal.
Ha hosszabb ideje makacsul visszatérő csuklással küzdünk, rágjunk friss tárkonylevet addig, amíg a probléma meg nem szűnik.
Forrás:twice.hu/eletmod/sokoldalu-izletes-es-egeszseges-tarkony