A nemes amaránt története. Az Amaranthus nemzetség egyes fajait 5-6000 évvel ezelõtt Dél- és Közép-Amerikában háziasították. Az õsi inka és azték kultúrában az Amaránt a kukorica mellett az egyik fõ táplálékforrás volt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában.
A lábadozó betegeknek árpalisztet adnak. Az árpavíz hûsítõ, szomjúságoltó ital, lázas betegnek adjuk. Hólyaghurutnál is alkalmazható. Az 1-2 napig áztatott, megpörkölt árpából kapjuk a malátakávét. Ledarálva, megfõzve kellemes "kávét" ihatunk. De köszvénynél borogatást, pa-kolást, gõzölést is alkalmazhatunk a segítségével.
A hántolatlan barnarizs nagyon ajánlható egészséges táplálék. Fogyaszthatják cukorbetegek, vércukorcsökkentõ hatású.
A kínaiaknál egy marék rizs volt a "létminimum" fejadag. Nos ez barnarizsbõl bõven fedezi a napi vitamin és ásványianyag szükségletet.
A búzafüvet és búzacsírát Isten mannájának hívják. Nem ok nélkül.
Már az ókori egyiptomiaknál a búzacsíra a halál utáni újjáéledést jelképezte, a halott mellé a sírba tették.
A modern tudomány igazolta a csírázó búza és búzafű újjáélesztő, regeneráló hatását, tápláló és gyógyító értékét.
Kivételesen gazdag ásványi anyagokban.
A hajdina egy fűféle magja. Bioboltokban már kapható. Változatossá tehetjük vele étrendünket. Fõleg köretnek, levesbetétnek alkalmas. Erõsíti az érfalakat, ajánljuk orrvérzési hajlamnál, érfaltörékenységnél. A hajdinakása erõsítõ, emésztési gondoknál hatásos. A hajdina biológiailag értékesebb minden más gabonafélénél.
A köles a Közel- és Távolkeleten, valamint Afrikában alapvető magtáplálék. A gabonafélék közül a legtáplálóbb.
A köles teljes értékű fehérjeétel, minden esszenciális aminosavat tartalmaz!
Vegetárius táplálkozásnál nélkülözhetetlen!
Egy csésze kölesben a napi fehérjeszükségletet fedező legmagasabb értékű fehérje van.
Magas szénhidráttartalmú magunk. Olajtartalma is jelentõs. Finom a hidegen sajtolt kukoricaolaj, salátákhoz használjuk.
A kukorica bajusza jó hólyagbántalomra, hólyaggörcsre, vesebajra, vizelethajtó, húgykőoldó.
A kínaiak a cukorbetegek részére a kukoricabajuszt nem külön teaként adják, hanem a levesükbe, mártásukba főzik.
A kora középkorban még a legértékesebb gabonának tartották, táplálóértékén kívül számos gyógyhatását is ismerték. Idõvel azonban kiszorították a viszonylag bõvebben termõ egyéb gabonafélék. Ráadásul ez utóbbiakat lényegesen könnyebben is lehetett hántolni. A pelyvától megtisztított magból lisztet õrölhetünk, roppantással pelyhet is készíthetünk.
A zab a szellem, a test és a lélek erejét növelő tonizáló szer. Jó a szívnek, rákmegelőző, bőrgyulladás ellenes. A zabfajták jók a depresszió, a klimaxos tünetek enyhítésére, valamint a kábítószer, illetve drog megvonásos tünetek kezelésére. (Dohányzásról való leszokásnál is adjuk.) A tejes, még zöld, pelyvákkal borított szemeket kell leszedni és felhasználni.