A lábadozó betegeknek árpalisztet adnak. Az árpavíz hûsítõ, szomjúságoltó ital, lázas betegnek adjuk. Hólyaghurutnál is alkalmazható. Az 1-2 napig áztatott, megpörkölt árpából kapjuk a malátakávét. Ledarálva, megfõzve kellemes "kávét" ihatunk. De köszvénynél borogatást, pa-kolást, gõzölést is alkalmazhatunk a segítségével. A vérkoleszterint csökkenti, daganatnövekedést gátolja, javítja a bélmûködést.
Az árpavíz készítése: egy rész egészséges, tisztára mosott árpát 12 rész vízzel 12 órán keresztül áztatunk, megfőzzük, és a szüredéket citrommal, fügével gyenge tűzön felfőz-zük. (A főtt árpát köretnek használhatjuk fel, főleg nyári étek, mert hűsítő hatású.)
Csíráztatva növeli az erőt, és a férfiak potenciáját. Hőmérsékletcsökkentő hatása van, lázas és érzékeny bélrendszerű betegeknek árpanyákot adjunk.