Köles


Köles

A köles a Közel- és Távolkeleten, valamint Afrikában alapvető magtáplálék. A gabonafélék közül a legtáplálóbb.

A köles teljes értékű fehérjeétel, minden esszenciális aminosavat tartalmaz!

Vegetárius táplálkozásnál nélkülözhetetlen!

Egy csésze kölesben a napi fehérjeszükségletet fedező legmagasabb értékű fehérje van. Minden más magnál több ásványi anyagot és vitamint (kalcium, magnézium, minden fontos nyomelemet, még molibdént is) tartalmaz. Lúgosító táplálék, ami a gabonafélék között ritka. Savtúltengésben, reumatizmusban, cukorbajban szenvedőknek gyógyszer. Ideálisan kiegyensúlyozott arányban tartalmaz minden tápanyagot, fehérjét, ásványt, szénhidrátot. Nem hizlal. Adjuk ráknál, daganatnál. A hántolás sem fosztja meg tápértékétől.

A gabonafélék királya, fiatalító szer.

* A köleskása elkészítése: 1 csésze hántolt kölest 3-4 csészényi vizet, fél kávéskanálnyi mézet, fél csésze porított lefölözött tejet jól záródó tűzálló edénybe tesszük, Kis lángon sütőben 3 óra hosszat sül.

* Sós vízben 15-20 perc alatt készre fő, mártásokhoz, szaftos feltéthez ajánlom.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2010. november 28. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 3,007 Kategória: Gyógynövények » Gabonák
Előző cikk: Hajdinacsíra Következő cikk: Kukorica


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: