Magyar konyha - Gyógynövények - Gazok, vagy mégsem?

   

Nadragulya (++++)
A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Bükkösöket és gyertyánosokat kedvelő, évelő növény. Sötétibolyás, harang alakú virágai vannak. Termése augusztusban érik. Elágazó, erős szárú növény, levelei széles lándzsásak, épszélűek, virágtakarója kétkörös.
Ördögcérna (++++)
Noha a kínai ördögcérna csak mostanság érkezett Magyarországra (Lycium chinensis a hivatalos neve), a semmire se jó rokon, a közönséges ördögcérna (a Lycium vulgare) már a török idők óta boldogít bennünket. Apró levelű, messzire kúszó, vékony tövises hajtásaival áthatolhatatlan bozótot képező, cserjeszerű növény.
Parlagfű
Weixl-Várhegyi László: "A parlagfű a leghasznosabb gyógyító növényünk?" Zoé bevezetője: Ajánlom ezt az írást szeretettel mindenkinek, aki fél a parlagfűtől, az allergiától, aki haragszik a parlagfűre, mert allergiás, és annak is, aki eddig ellenségként, gazként tekintett erre a növényre.
Pásztortáska
Leveleivel salátát fûszereznek. Fiatal levelei borsóízûek, leveseket, spenótszerû mártásokat készíthetünk belõle. A leveleket és a virágok felsõ részét virágzáskor gyûjtsük. Föld feletti részei fertõtlenítõ, vizelethajtõ, érszûkítõ, keringésjavító hatásúak. Kötõszöveti és visszérgyulladást, hasmenést, csillapíthatatlan vérzést kezelnek velük.
Pitypang vagy gyermekláncfű
Ásványi sókban, A- és C-vitaminban gazdag leveleit salátaként eszik. Virágaiból bort készítenek, rügyeit savanyítják. A levelek erõsen vízhajtók, de alkalmazásuk nem jár káliumvesztéssel. Teájukkal húgyúti panaszokat, ödémát kezelnek. Vértisztító hatásuk miatt ekcéma esetén is hatásosak. A hajtás fehér tejnedvével szemölcsöt, tyúkszemet írtanak.
Ricinus (++++)
Csodafa, csodafű, jónásfája, jónáskabak, kikojona, kiki, nagysárfű, krisztuskeze, tenyere, krisztuspálma, ötujjú fű, kerti berzseny. A ricinus nagyméretű, gyorsan növő növény, amelynek hosszú nyelű tenyeres levelei vannak. A ricinus a 2,4 m magasságot és az 1,2 m szélességet is elérheti. Nagy tányérlevelei miatt az erős szél feldöntheti.
Tarackbúza
Ennek a kiírthatatlan gaznak a föld alatti rizómája a hatásos. Vizelethajtó, cukorbetegség elleni és vértisztító hatású teakeverékek alkotórésze.
Tyúkhúr
Fõleg nitrogéndús kertekben tömegesen tenyészik. Leveles hajtásából salátát, fõzeléket ké-szithetünk, bár magas szaponintartalma miatt egyesek nem ajánlják. Salátamennyiséget viszont fogyaszthatunk belõle. Föld feletti részei nyugtató, összehúzó hatásúak.
Útifű
Mint a neve is mutatja úton-útfélen megtalálható. Titka, hogy sziliciumban gazdagok a rostjai, ezért a taposást, járkálást nem sínylik meg. Sõt, az arra járó emberek, állatok terjesztik a magját, természetesen az utak mentén elhullajtva. Nyálkában gazdag leveleivel borogatva gyorsítja a sebgyógyulást.
Vérehulló fecskefű
Frissen mérgezõ. A föld feletti részt megszárítva vizelethajtó, serkenti a májmûködést, epehólyaggyulladás, reumás duzzanatok ellen jó. Soha ne fogyasszuk teáját magában, csak keverékben! Friss tejnedve a népi gyógyászatban külsõleg szemölcs, tyúkszem, övsömör kezelésére ajánlott. Titka, hogy állandóan nedvesen kell tartani a kezelt felületet.

24 cikk | 2 / 3 oldal