Magyar konyha - Gyógynövények - Gazok, vagy mégsem?

   

Vörös lóhere
Kertekben, szántóföldön található, néha takarmánynak termesztik is. Teája izületi gyulladásokra jó, megelõzhetõ vele a szívinfarktus, mellrák ellen is adják. A teljes növény kivonatát más tumorok esetén ajánlják, (Négyféle tumorellenes hatóanyaggal rendelkezik.
Zamatos turbolya
Kertekben, erdõs részeken kora tavasszal elsõként kihajtó gyomnövény. Tavaszi tisztítókúrák egyik fontos alkotórésze lehet. Levelét nagy mennyiségben saláták, levesek, mártások, zöldségfélék, tojásételek ízesebbé tételéhez ajánljuk. A C-vitaminban, karotinban, vasban és magnéziumban gazdag leveleket frissen, vagy a fõzési idõ vége elõtt tegyük az ételhez.
Martilapu
Május hónap növnye a régóta megbecsült köptető, köhögés elleni szer a Martilapu. Virága és levele a drog. 7-8 % nyálkaanyagot, valamint keserű glikozidát, csersavat, cinksót, fitoszterineket tartalmaz. A gyulladt légúti nyálkahártya ingerlékenységét csökkenti, a köhögést csillapítja, köptet, a gyulladást szünteti. Mivel keserûanyag is van benne, ezért étvágyjavító, tonizáló hatású.
Ezerjófű
Augusztus hónap növénye az Ezerjófű. A magyar népi orvoslás is sebgyógyítóként tartja számon, erről árulkodik Arany János verse is: „Mint a gímszarvas, kit vadász sérte nyíllal, Fut sötét erdőbe sajgó fájdalmival. Fut kies pataknak enyhítő vizére, És ezerjófüvet tépni a sebére.” Keserûsége miatt magyar népi neve „epefû”, „földepe”.

24 cikk | 3 / 3 oldal