Kövér porcsin (Portulaca oleracea)


Kövér porcsin (Portulaca oleracea)

Kövér porcsin (Portulaca oleracea)

 

A legtöbben csak úgy ismerik: gaz

Valójában:

Csupasz, 30 cm magas, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt nyersen is és főzve fogyasztják.

 

Összetevői:

-Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb növény

-C-vitamin

-E-vitamin

-Glutation

-Oxálsav

-Alkaloidák

-Zsírsavak

-Kumarinok

-Flavonidok

-Szívglikozidok

-Glikozidok

 

És most jön a lényeg.

Kövérporcsin gyógyhatása:

  • Szív és érrendszeri betegségek
  • Szív problémák
  • Érelmeszesedés
  • Koleszterin szint
  • Cukorszint (jó hatást gyakorol koleszterin és cukor szintre)
  • Immunrendszer erősítő
  • Védi az artériákat
  • Reumatikus megbetegedések (belsőleg és külsőleg pakolásként)
  • Izomgörcs fellazítása
  • Aranyér
  • Stressz
  • Álmatlanság
  • Bőrgyulladás, ekcéma, égési sebek
  • Húgyúti betegségek, gyulladások
  • Fejfájás, megfázás, influenza
  • Fogínygyulladás

 

Felhasználása:

Ízét a sóskához tudnám hasonlítani. Felhasználhatjuk salátának, salátaadaléknak, diétás ételekhez, illetve vegetáriánus konyhában fűszernek. Levelei és szárai nagyon finom, sós, fűszeres ízűek. A leveleket vajban megpárolva, levesek ízesítésére használható fel. Az idősebb leveleket spenótként készíthetjük el. Sült húsokhoz, illetve grillezett ételekhez kiváló. Fiatal levelei a paradicsom saláta finom ízesítője. A fiatal levelek sószegény diétás ételek ízesítésére alkalmas. A megkent kenyér tetejére tehetünk felaprított porcsint.Télire, megsózva, üvegekbe rakva, ecettel vagy borral felöntve tartósítható. Szárítva elveszti értékes íz- és zamatanyagait, de fagyasztani lehet. Régi angol receptek szerint leveleit a kapribogyóhoz hasonlóan tehetjük el. Meleg ételekbe az utolsó pillanatban tegyük, így kevésbé veszti el zamatanyagait és magas C-vitamin-tartalmát.

 

Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.

Gyűjtése

Egész nyáron virágzás előtt lehet gyűjteni a kövérporcsint. Jellegzetessége miatt nem téveszthető össze semmivel.

Kövérporcsin a konyhában

  • Porcsinfőzelék
  • Porcsin franciásan
  • Párolt porcsin
  • Porcsin saláta

 

Ki gondolta volna, hogy ilyen értékes gyógynövényünk a kövérporcsin. Mielőtt tömegesen a komposztra vetjük, gondoljuk át, hiszen sok értékes anyagot tartalmaz. Értékeljük, és örüljünk, ha megtalálható a kertünkben.


Szerkesztés dátuma: kedd, 2013. február 19. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 2,449 Kategória: Gyógynövények » Gazok, vagy mégsem?
Előző cikk: Kálmos Következő cikk: Nadragulya (++++)

Forrás:
antalvali.com


   








Megjegyzések

Molnár István
hétfő, 2013. február 25. 01:53
Eddig kigyomláltam, egész nyáron küzdöttem vele. Meg fogom kóstolni...
Érdekes infó, köszönöm!



Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: